- Dit activiteit is voorbij.
Herdenking Oostersluis
21 april 2023 @ 10:00 – 12:00
De 78e Herdenking Bevrijdingsdag van Groningen bij de oude Oostersluis.
Zaterdag 16 april is het alweer 78 jaar geleden dat de stad Groningen is bevrijd door de Canadezen. Ook dit jaar wil de werkgroep Oosterpark Nooit Saai (ONS) deze herdenking niet ongemerkt voorbij laten gaan.
Let op: Dit jaar vieren we het op 21 april om 10.00 uur samen met de Openbare School Oosterhoogebrug. (deze heeft het monument geadopteerd).
Graag nodigen wij jullie uit hierbij aanwezig te zijn.
Programma
Deze sobere herdenking met het leggen van bloemen vindt om 10.00 uur bij het monument Twee Bruggen naast de oude Oostersluis plaats.
1. Kort welkomstwoord
2. Toespraak de Groninger wethouder Carine Bloemhoff
3. Kranslegging ONS
4. Kranslegging Bevrijdingsbos
5. Gedichten van en door de leerlingen van de OBS
Einde
NB. Deze gedenkplaats is in 2016 door leden van de werkgroep ONS opgericht ter nagedachtenis van de gevallen Canadese soldaat Roy Coffin. Ter informatie: De Duitsers hadden de beide bruggen omhoog gezet en vluchtten via Oosterhoogebrug naar Delfzijl, van waaruit zij Emden hoopten te bereiken. Pop Dijkema, zijn broer Jacob-Jan en diens zoon Jan, zijn toen met gevaar voor eigen leven naar de kelderruimte van de brug bij het Damsterdiep geslopen, en hebben de brug handmatig naar beneden gedraaid. Pop raakte hierbij gewond en de Canadese infanteriesoldaat Roy Coffin werd door de Duitsers dodelijk getroffen. Maar de Canadezen konden hierdoor oprukken naar Delfzijl.
Terugblik: het was dringen geblazen op 16 april `16 bij het monument Twee Bruggen, vlak bij de Oostersluis. Herdacht werd dat de stad Groningen 71 jaar geleden werd bevrijd.
Onthullingsplechtigheid bij de plaquette Twee Bruggen. (Dagblad van het Noorden foto: Jan Willem van Vliet 2016)
Met vriendelijke groeten namens de werkgroep ONS, Menno van de Wis en Sjoukje van Kuiken