De Oosterparkwijk krijgt een Michi-Noeki

Impressie Michi-Noeki

De Oosterparkwijk krijgt als eerste in Nederland een Michi-Noeki! Een Michi-Noeki is een plek in de wijk waar je even kunt uitrusten, een kopje koffie kunt drinken met andere bewoners of naar de wc kunt. Je ontdekt er wat het laatste nieuws is en wat je de komende tijd allemaal kunt doen in de wijk. Je kunt de vragen die je hebt over de buurt of waar je naar op zoek bent stellen aan de gastvrouw/heer. Want dat zijn buurtbewoners die graag iets willen betekenen voor de wijk. Laad je telefoon of elektrische rolstoel op, klap je laptop open, ga in overleg met iemand of kom gewoon een praatje maken. 

Het idee van de Michi-Noeki is in 2017 door en voor de Oosterparkwijk ontwikkeld. In opdracht van de gemeente Groningen maakten de bedenkers Vollmer en Partners samen met Kantelingen en DNArchitectuur een plan voor vier Michi-Noeki’s in de Oosterparkwijk, verspreid in de wijk. De straat en stoep tussen deze plekken wordt zo toegankelijk mogelijk ingericht. Zo wordt de hele wijk voor iedereen goed bereikbaar, met overal plekjes om te rusten.

Een Michi wat?

De naam Michi-Noeki is afgeleid van de Japanse pleisterplaatsen Michi-No-Eki. Je spreekt het uit als: Mitsjie Noekie. In Japan zijn er dus heel veel van dit soort plekjes waar omwonenden elkaar kunnen ontmoeten. Het bestaat uit een openbaar toilet, een koffietafel en een klein kantoortje.

Waarom?

Bij het bouwen in de Oosterparkwijk is voornamelijk rekening gehouden met gezinnen en werkende mensen en minder met mensen die alleen wonen. Ook zijn er veel voorzieningen verdwenen uit de wijk naar de rand van de stad. Daarmee is de kans dat je door de dag heen andere Oosterparkers ontmoet best klein. Door de Michi-Noeki ontstaat er een plek waar je even naar toe kunt en waar altijd iemand is met wie je even een praatje kunt maken. Je kunt er als je aan het wandelen bent even een korte pauze houden voordat je weer verder gaat. Zo draagt de Michi-Noeki bij aan een wijk waar het fijn wonen is voor iedereen.  

Waar en openingstijden?

De eerste komt aan het Wielewaalplein. Deze wordt begin juni geplaatst, net als de kiosk van de familie Knollema. Zij kunnen hun winkel daardoor voortzetten. Iets waar veel Oosterparkers zich hard voor hebben gemaakt. Hun kiosk wordt tegen de Michi-Noeki geplaatst. Beiden gaan we half juni feestelijk openen. Natuurlijk ontvang je daarvoor een uitnodiging. De Michi-Noeki zal vanaf dan elke werkdag open zijn.