Anderhalf miljoen voor de Oosterparkwijk?

Uit de harde conclusies van de ‘Parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen’ is als ‘ereschuld’ het programma ‘Nij Begun’ gerold. Zowel voor de sociale als de economische agenda is er gedurende de looptijd van Nij Begun (2026-2055) 30 jaar lang 100 miljoen euro per jaar beschikbaar om het tij te keren en te werken aan perspectief voor de regio.

Hoe kan de aardbevingsschadeafhandeling milder, menselijker en makkelijker worden? Hoe wordt Groningen weer een provincie waar je fantastisch kunt wonen, opgroeien en gezond oud kunt worden? Nij Begun werkt gebiedsgericht, in en samen met wijk- en dorpsbewoners. Inwoners hebben invloed op hun directe woon- en leefomgeving, zodat gemeenschappen versterkt kunnen worden.

Voor het sociale deel is kwartiermaker Henk Nijboer al geruime tijd op pad om alles te inventariseren. Belangrijke speerpunten voor hem zijn ‘investeren in onze jeugd’, ‘aan-pakken van armoede en de impact hiervan’ en ‘voortbouwen op dat wat er lokaal al is’.

De Oosterparkwijk is een van de actiefste wijken van de stad Groningen, met ruim 20 organisaties en initiatieven. 

Dit zijn zowel burgerinitiatieven als bestaande organisaties, met als grootste gemene deler dat ze functioneren met, of dankzij vrijwilligers. Om ze even te noemen: 

● Duurzaam Oosterpark (o.a. zwerfvuilteam)

● Oosterpark Nooit Saai (werkgroep ONS), 

● Lentefestival

● St. Ik Trakteer

● Kelderwerk

● Cindy’s Weggeefwinkel

● Bewonersorganisatie Oosterparkwijk (BO)

● Wijkcentrum bij Van Houten

● F.E.O. (Fokkerstraat En Omgeving) 

● Wijkkrant Oosterpark

● Buurtmail

● SVO (Speeltuin Vereniging Oosterpark)

● JOP  (Jongerencentrum OosterPark)

● HOP (Het Oude Politiebureau) 

● Wijkkoor Eusterpaark

● Leger des Heils

● Michi-Noeki

● Oosterkerk (Oosterlicht)

● Olga’s Fietsclub

● Ons Belang

● Oosterparkheem

● Paradijsvogeltuin 

● Toentje/Het Werk/Bie de Buuf.

Hierbij ondersteunende organisaties: 

● Gebiedsteam (Gemeente)

● WIJ Oosterpark

● Sport- en beweegcoaches (vanuit Scoof en Huis voor de Sport Groningen) 

● de Cultuurcoach (Vrijdag in de Buurt). 

De wijk telt hierbij zo’n 220 vrijwilligers!

Dreigende bezuiniging

Omdat alle gemeenten in Nederland vanaf 2026 te maken krijgen met grote bezuinigingen vanuit de overheid, die ook de sociale sector hard gaan raken, bracht dit Jaap de Graaf van de Bewonersorganisatie Oosterpark (BO) en Agnes Voorintholt (Communicatieadviseur) op het idee om als Oosterparkwijk ook een bijdrage uit de ‘pot’ te vragen, en Henk Nijboer uit te nodigen.

Jaap: “Wij zijn bang dat deze bezuinigingen zullen leiden tot een forse krimp van activiteiten in de wijk. En dat vinden wij jammer omdat wij, de Gemeente en het WIJ-team zien wat voor positief effect deze activiteiten op de samenleving in de wijk hebben. Vandaar dat wij een beroep doen op het fonds van Nij Begun. Wij vragen een jaarlijkse bijdrage van 50.000 euro voor de komende 30 jaar”.

Henk ging op de uitnodiging in en op woensdagochtend 14 augustus werd hij welkom geheten in bij Van Houten door gastvrouw Lineke Antonides en Jaap de Graaf (beiden BO), alwaar Chris Bax (Bestuur bij Van Houten) alles vertelde over de verbouwplannen van het wijkcentrum. 

Daarna, op het schoolplein bij de door kinderen gemaakte wilde bijenzandbak vertelde Fransien Volgenant (Duurzaam Oosterpark) alles over het gratis toegankelijke Mini 

Natuurfestival voor kinderen. En terwijl het gezelschap zich in beweging zette voor een wandeling, was het Zwerfvuilteam en het belang hiervan haar volgende onderwerp. Langs de vijver, met daarin de vrolijke Badkat en Guppy, ging het door het Rosarium. Voor Henk Nijboer en nog enkele deelnemers was dit een eerste kennismaking met het Rosarium en het beeldje ‘Jongensfiguur’ van Oswald Wenckebach.

Een leuk intermezzo was even een potje spelen met de Sudden Death op het plateau van de andere Pioenvijver. Dit is een combinatie tussen flipperen en tafelvoetbal, een nieuw spel dat voor het eerst opdook bij het afgelopen Lentefestival. Paul Sternsdorff (Lentefestival) legde het grote belang van dit gratis toegankelijke festival uit, omdat er in de wijk nu eenmaal een hoop mensen wonen die het niet zo breed hebben.

En dat daarom ook de limonadekabouter altijd op het festival staat, en ook bij andere evenementen wordt uitgeleend, omdat kinderen altijd gratis ranja moeten kunnen krijgen. Hij onthulde aan Henk ook een nieuwtje en aldus een primeur voor de wijkkrant! Een spel waarbij je door hard te fietsen een race met twee elektrische treinen steeds harder kunt laten rijden. Dat wordt vast een érg leuk racespel op het komende festival, voorjaar 2025!

Bij de tennisbaan brachten Jacqueline Pieters en Sjoukje van Kuiken (ONS) op theatrale wijze de vele activiteiten van deze werkgroep onder de aandacht. Jacqueline droeg een zelfgeschreven tekst voor, die oorspronkelijk op de melodie van een liedje van Wim Zonneveld gezongen zou worden. En Sjoukje presenteerde de vier ‘Stap voor Stap’ wandelboekjes, die door Henk Nijboer ontvangen werden met de belofte dat hij, in de buurt van de wijk wonend, ze allemaal zal gaan wandelen.

Binnenkort, zo onthulde Sjoukje, zullen er vernieuwde herdrukken van de boekjes gaan verschijnen, met daarin een met acht pagina’s uitgebreidde Kunstroute, waarin álle openbare kunst in de wijk te vinden zal zijn.

Even verderop stond Jos Meijers (Toentje) al klaar met zijn succesverhaal over de tuin, de vele vrijwilligers en de Voedselbank. Aan de overkant van de straat legde hij alles uit over Het Werk, de verzameling kleine bedrijfjes, zoals koffiebranderij Koffie-station, die nu zo succesvol is, dat het uit zijn jasje is gegroeid en gaat verhuizen. Daarna liep men dwars door restaurant Bie de Buuf richting Paradijsvogeltuin, alwaar Amarins Elzinga Henk alles over deze tijdelijke plek vertelde. Altijd toegankelijk voor alle wijkbewoners en tijdens de Zaai- en Oogstfeesten zijn alle dranken en hapjes en zelfs maaltijden ‘op donatie’. Een concept dat werkt en alle verschillen tussen arm en rijk overbrugt!

Tussen de presentaties door spraken gastvrouw Lineke en gastheer Jaap tijdens de wandeling met Henk over allerlei Oosterparkse zaken. Omdat de Bewonersorganisatie als initiatiefnemers van de vraag om een financiële bijdrage voor de komende dertig jaar dit niet alleen voor de Oosterparkwijk vraagt, maar zich ook als voorbeeld ziet voor andere bewonersorganisaties, waren ook alle andere wijken uitgenodigd.

Het was weliswaar vakantietijd, maar ook Roy en Jeannette Bodha van Wijkplatform Selwerd, en Conny Elderink van De Hoogte, liepen hierdoor mee en vertelden hun verhaal. “Zo, en dan nu een broodje!”, lachte Henk Nijboer, die goedgemutst, onvermoeibaar en geduldig alles had aangehoord. 

In de Paradijsvogelbar stonden Alie Vos en Ilja Wieselmann achter schalen met een rijkgevulde lunch.

Henk had al ruim 400 gesprekken gevoerd in dorpen en steden en er komen nog meer, zo vertelde hij. Eind 2024 hoopt hij zijn plan te kunnen presenteren. Net als bij die vele andere bezoeken en gesprekken was hij onder de indruk van de voorbeelden die de Oosterparkwijk hem op deze ochtend presenteerde. Hij verliet de wijk met een tas die gevuld was met een compleet overzicht van alle activiteiten plus een uitleg bij de subsidieaanvraag.