Bittere armoede was in de 19de eeuw een algemeen verschijnsel. Gelukkig waren er in die tijd veel betrokken mensen die de hiermee gepaard gaande honger wilden bestrijden. In 1802 ontstond de Commissie voor Spijsuitdeling, een particulier initiatief. Zij zorgde ervoor dat er in de drie wintermaanden driemaal per week een krachtige, voedzame soep werd uitgedeeld aan de armen. Op 4 januari 1803 vond de eerste uitdeling plaats vanuit het voormalige Prinsenhof. De Commissie liet twee grote ketels maken met een inhoud van zo’n 1000 liter. In 1844 verkreeg zij een eigen gebouw in de Zwanestraat. Het straatje achter dit gebouw werd in 1874 het Soephuisstraatje genoemd.
De commissie regelde niet alleen de soepbereiding, maar hield ook toezicht bij de uitdeling. Want het was vaak een drukte van belang met veel duw en trekwerk. De volwassenen drukten de kinderen bijna plat, en de ‘oudjes’ vielen bijna om door het gedrang, maar konden zich staande houden, juist omdat de mensen ‘bijeengepakt’ stonden.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-18) waren de soepuitdelingen hard nodig, maar kort daarna werd de belangstelling snel minder en in 1919 werd besloten te stoppen.
Soep op de Stoep
We maken een sprong naar de Oosterparkwijk in de winter van 2020-21 voor een gehéél andere invulling van deze uitdeling!
Vanuit Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau (HOP) ontstond tijdens de Corona beperkingen het initiatief om de bewoners in de Oosterparkwijk een warm hart onder de riem te steken en voor een laagdrempelig contactmoment te zorgen door op straat soep aan te bieden. Het werd ‘Soep op de Stoep’ genoemd. Sinds het voorjaar van 2022 nam buurtrestaurant Bie de Buuf het soepstokje over van HOP.
Deze wekelijkse soepuitdeling bleek en blijkt een prachtig middel te zijn voor de opbouwwerkers van WIJ Oosterparkwijk om op laagdrempelige wijze het gesprek aan te gaan met de bewoners van de wijk. Samen eten verbindt immers al sinds de prehistorie de mensen en hun verhalen. Elke week worden er 10 soepjes rondgebracht, willekeurig van deur tot deur, maar het is ook mogelijk om iemand voor te dragen voor een soepje. Dit kan bij Jeroen Kuilman: 06 55 46 50 82, jeroen.Kuilman@wij.groningen.nl)
Soep op de Straat
Zo af en toe wordt er door WIJ Oosterparkwijk een ‘Soep op de Straat’ georganiseerd, waarbij Werk & Participatie, gebiedsteam Gemeente Groningen en Politie Groningen ook uitgenodigd worden om mee te doen. Hierbij worden de bewoners van een aantal straten via een flyer uitgenodigd om op een bepaalde middag soep te komen eten. Op de middag zelf bellen het WIJ-team en de wijkpartners in die straten ook nog eens aan om de bewoners uit te nodigen. Zo was ik er twee jaar geleden getuige van dat twee vrouwen tijdens het soep eten met elkaar in gesprek raakten en toen ontdekten dat ze buurvrouwen waren!
Niet onvermeld mag blijven dat Het Leger des Heils met een soepfiets met soep en broodjes elk weekend ’s avonds de stad in fietst, op zoek naar dak- en thuislozen. Er worden op één avond zo’n 20 tot 30 kommen volgeschept en er wordt een praatje en een grapje gemaakt. De meeste ‘klanten’ zijn bekend, maar de laatste tijd worden er helaas veel nieuwe, jonge gezichten gezien. Soms wordt er doorverwezen naar de hulpverlening.