Opstand in fysio-land

Op woensdag 10 oktober j.l. protesteerden honderden fysiotherapeuten bij het VGZ-hoofdkantoor in Arnhem. Dit protest werd georganiseerd door de Actiegroep Fysiotherapie (ca. 11000 leden op Facebook). In mei werd er ook al geprotesteerd in Den Haag. Bij beide protesten waren medewerkers van onze praktijk, Personal Fysiofit Van Weering, aanwezig.

Waarom zijn de fysiotherapeuten zo ontevreden?

Allereerst zijn er geen contractonderhandelingen mogelijk. De verzekeraars sturen een contract en de fysiotherapeuten hebben alleen de keus: wel of niet tekenen.

Verder is de behandelindex (BI) geïntroduceerd. Het zegt iets over het behandelgemiddelde, in combinatie met allerlei andere factoren. Hoe de BI precies berekend wordt is bij de therapeuten niet bekend. Is de BI te hoog, dan wordt de praktijk gekort op het tarief. De BI zegt echter niks over de kwaliteit van de fysiotherapie. Daarnaast kan een gevolg hiervan zijn dat een patiënt uitgebreid verzekerd is, maar dat de therapeut na b.v. 10 keer behandelen wil stoppen omdat anders de BI te hoog wordt.

Naast de behandelindex is ook de PREM (Patient Reported Experience Measures) de fysiotherapeuten een doorn in het oog. Het is een klanttevredenheidsonderzoek die de fysiotherapeuten verplicht moeten afnemen bij hun klanten. Worden er te weinig enquetes uitgezet, dan bestaat er weer een kans dat er een boete betaald moet worden. Tevens draaien de fysiotherapiepraktijken zelf op voor de kosten en extra tijd die dit met zich meebrengt, terwijl ze er geen vergoeding voor krijgen.

Ook is er veel onvrede over de tarieven die door de verzekeraars aan de fysiotherapeuten betaald worden. Deze gaan al 13 jaar lang nauwelijks omhoog en zijn 30% te laag. Terwijl alle kosten wel blijven stijgen. Zo blijft er weinig budget over om bijvoorbeeld nascholing te volgen of nieuwe materialen aan te schaffen.

Mogelijke gevolgen

Vanwege de onvrede overweegt een kwart van de beroepsgroep het vak te verlaten. Verder overwegen steeds meer praktijken (een deel van) de contracten niet meer te ondertekenen. Patiënten moeten meestal bij een ongecontracteerde zorgverlener een deel van de kosten (20-25%) zelf betalen. De rest krijgen ze wel vergoed door de verzekeraar.

Advies: kies voor een restitutiepolis en/of stap (voor 31 december 2018) over naar een verzekeraar waar uw zorgverlener wel een contract mee heeft.

Ook Personal Fysiofit Van Weering overweegt om een aantal contracten voor 2019 niet te ondertekenen. Wij zullen onze cliënten daarover tijdig informeren.

We hebben in ieder geval voor komend jaar een contract met Menzis, ONVZ en DSW.

Met vriendelijke groet, Team Van Weering

Foto(s): personal_fysio_fit | Mark C Hoogenboom.