Duitse duizendpoot in de Oosterparkwijk

Mirjam Dirks is afkomstig uit Duitsland, woont sinds 5 jaar in Nederland en is hier gekomen vanwege de liefde.

Mirjam Dirks is gelijk na aankomst een cursus Nederlands aan de Universiteit gaan doen. En heeft het door veel te praten zelf aangeleerd. Mirjam spreekt zes talen: Duits, Nederlands, Frans, Spaans, Engels en Turks, maar “omdat het Nederlands op Duits lijkt, is het voor mij moeilijker om de finesses te leren.” “Ik voel me thuis in deze wijk, in Nederland nog niet zo, dat heeft veel met de taal te maken”.

Ze werkt als ZZP’er, en heeft twee grote passies, enerzijds is ze drama docent en anderzijds geeft ze Alexander techniek, daarover later meer.

Als drama docent begeleidt ze allerlei projecten in Nederland en in Duitsland. Haar doel is nu een project op poten te zetten dat in Nederland en Duitsland plaatsvindt. Daarom is zij nu bezig met een project dat in de Oosterparkwijk en ook in Oldenburg, de partnerstad van Groningen van start gaat. Onlangs was ze in Rotterdam bij een cultuurinitiatief waarbij Nederlanders een Duitse partner kunnen ontmoeten.

“Hoe werken theatermensen in Duitsland en hoe werken mensen hier, en hoe kunnen we elkaar verrijken?” Dat is haar doel.

In haar wijkproject “soep en soap” streeft zij naar eerlijkheid en authenticiteit van de spelers. Ze zou eerst met het interviewen van mensen willen beginnen, dan iemand erbij krijgen die de verhalen bewerkt, om daarna samen tot een theaterstuk te komen. “Mijn doel is dat mensen elkaar leren kennen, dat je verhalen van mensen om

je heen kent in plaats van de verhalen van onbekende mensen in een soap op TV.”

Verder leidt ze nog een theaterproject op school in de Oosterparkwijk, een samenwerkingsverband tussen de Siebe jan Boumaschool en de Borgmanschool, locatie de Vinken. Met als doel vooraf samenwerking en verbinding te creëren met het oog op de op handen zijnde fusie. De voorstelling “De dieren zeggen ho!” wordt vlak voor kerst in het Buurtcentrum ONS Belang uitgevoerd. Het gaat over kinderen en dieren die vergaderen. Zij willen bereiken dat er iets verandert in de wereld. De dieren en de kinderen willen de volwassenen overtuigen meer voor het milieu te doen en meer tijd met hun kinderen door te brengen.

De groepen 3 tot en met 7 doen hier aan mee. Het is een voorstelling met live muziek, zang en dans.

En of dat allemaal niet genoeg is, is ze ook docent Alexandertechniek. Alexandertechniek is eigenlijk een holistische benaderingswijze van de mens als geheel, door bewustwording van het lichaam.

Het is een soort training die zorgt dat je minder spanning en stress ervaart en minder moe bent, dat je minder verkramping ervaart en dat je meer mogelijkheden in jezelf ontdekt. Het zijn eenvoudige oefeningen, bijvoorbeeld hoe je opstaat van een stoel en hoe je gaat zitten (met ingetrokken rug of niet). “Het is geschikt voor iedereen en je kan het overal in je dagelijks leven toepassen! Je moet het zien als een investering in jezelf”.

Mirjam heeft haar praktijk voor Alexandertechniek in de Blauwe Boerderij aan het Lindenhof.

Mirjam Dirks geef niet alleen individuele sessies maar werkt ook met een groep. Dan combineert zij de Alexandertechniek met yoga en vrije beweging, dit doet zij niet in de wijk maar bij Eiland van Groningen. Voor meer informatie: https://tinyurl.com/eilandvangroningen.

Alexandertechniek is in Nederland vrij onbekend en zij wil er meer bekendheid aan geven. In Duitsland is het bekender.

Mirjam Dirks vindt de combinatie van toneel maken en Alexandertechniek ideaal, beiden versterken elkaar.

Meer weten:

www.blauweboerderij.nl/mirjamdirks of

alexandertechnik-bremen.de

Tel: 06-47777827