De moestuin van Het Kopland is in bedrijf

“De kinderen die hier wonen, hebben alles achter zich moeten
laten. Ze zijn terecht gekomen op een plek waarvoor ze niet zelf hebben
gekozen. Werken met groen blijkt een goede methode om traumatische ervaringen
te verwerken en deels achter zich te laten. Het vermindert de stress bij
kinderen en vergroot hun zelfvertrouwen.”

Deze woorden sprak Erik Claus tijdens de opening op 9 juli
van de moestuin annex speelplek, die aan de voorkant van de vestiging van Het
Kopland, op de hoek van de Zaagmuldersweg en de Piet Fransenlaan, is
gerealiseerd. Zoals bekend, worden op deze locatie vrouwen en kinderen
opgevangen die gevlucht zijn voor huiselijk geweld.

Huisje Boompje
Beestje

Erik Claus is projectleider bij ‘Huisje Boompje Beestje’, een gezamenlijk initiatief van de Stichting Kinderpostzegels, de Federatie Opvang en IVN Natuureducatie dat als doel heeft door middel van contact met de natuur de positie van kinderen in de opvang te verbeteren. De moestuin bij Het Kopland is hun meest recente wapenfeit.

Erik Claus en Julia.

Een deel van de grote, houten bakken in de tuin was tevoren
al met verschillende groentes gevuld. Vooral de courgettes bleken het
uitstekend te doen. Bewoonster Julia verrichte, met behulp van Erik, de
officiële openingshandeling door het eerste nieuwe plantje in de grond te
zetten. Daarna gingen kinderen uit het huis enthousiast aan de slag met de rest
van de vegetatie – kuiltjes graven, poten en verpoten van het jonge groen en
water geven. Het is nu aan de moeders en de kinderen de moestuin goed te
verzorgen.

Het wormenhotel

Een bijzonder onderdeel van de nieuwe moestuin is het wormenhotel. In deze houten kast leven wormen die organisch afval omzetten in compost. Daarbij moet u denken aan aardappelschillen, groenteresten, theezakjes en eierschalen. Ander afval, zoals vlees, brood en gekookt eten, is niet geschikt. Meer informatie over wat wel in het wormenhotel gestort kan worden en wat niet, is te vinden op de website buurtcompost.nl.

Ook mensen uit de wijk kunnen met hun organisch afval bij het wormenhotel terecht. “Graag zelfs”, legde Jacky van Geffen, communicatiemedewerker bij Het Kopland, uit. “We willen het contact tussen de buurt en de bewoners van deze locatie van Het Kopland bevorderen. Hiervoor hebben we in de vrouwenopvang een ruimte ingericht. Deze kan voor allerlei activiteiten worden gebruikt. Heb je een idee voor een activiteit of wil je meedoen met het wormenhotel? Neem contact met ons op! Dan kijken we samen wat er mogelijk is. En iedere woensdagochtend, van half tien tot elf uur, is er een koffieochtend, waar iedereen uit de buurt welkom is. Kom vooral een keer langs!”

Wie gebruik wil maken van het wormenhotel kan contact opnemen met Het Kopland. Email f.everts@hetkopland.nl. Via dit adres kunnen ook suggesties voor activiteiten in de ruimte van Het Kopland worden doorgegeven.