Leren in Oosterpark: hoe ken jij jouw wijk?

In het kader van het project 100 jaar Oosterpark heeft de Siebe Jan Bouma school haar leerlingen allerlei dingen laten doen in de wijk: een wijkwandeling (in de regen), iets goed doen voor de wijk (vogelhuisjes) en voor elke leerling was er een boekje over 100 jaar Oosterparkwijk.

Op 5 april is de presentatie van al dit werk met een
tentoonstelling door de hele school heen. Het gaat om werken, wonen (in een
huis) en leren (van woorden) in en vooral over de Oosterparkwijk.

Werken is bijvoorbeeld de fabriek van David Polak die rond 1921 vanuit de Oosterparkwijk het drankje Ranja levert door heel Nederland. Wonen gaat over waar jij zelf woont of waar familieleden van jou wonen. Door langs het huis te lopen waar opa nu woont en daarna waar opa daarvoor woonde, kom je van alles te weten over wonen in de wijk en over de grenzen van de wijk. Vooral het praten over waar iedereen woont vinden de kinderen leuk. Nog leuker is het er allemaal langs te lopen, zodat je werkelijk weet in welk huis elk kind in jouw klas woont. Dat werd overigens een regenwandeling, maar de stromende regen hield de stroom vragen die de kinderen overal over stelden niet tegen.

Cijfers tot en met 100 leren, woorden leren over wonen, werken, gebouwen, voetballen en van alles in de wijk: het was een project door de hele school heen om de wijk en jouw plaats in die wijk als kind te leren ontdekken. Zowel over vroeger, zoals de Ranja-fabriek, filmpjes over Groningen 100 jaar geleden en dat toen vliegtuigen nog van hout en doek gemaakt werden. Maar ook over nu. Er mocht ook iets goeds gedaan worden voor de wijk en een groep leerlingen maakten en schilderden vogelhuisjes.

De vogelhuisjes worden opgehangen door de Gemeente.

Als projectopdracht werd door elk kind een boekje samengesteld over de betekenis van werken, wonen en leren in de wijk. Met een paar onderdelen die aan elk kind gevraagd werden. Zoals: “Wat is voor jou de leukste plek in het Oosterpark?”. Daar komt de eigen slaapkamer als antwoord op terug, het eigen huis wordt genoemd, maar ook Kardinge komt langs… Wat meteen een mooie discussie oplevert wat de grenzen van een wijk als het Oosterpark nu precies zijn.

Kardinge: Oosterpark of niet?