Wat doet woningcorporatie Nijestee in de wijk?

Wijkbewoner Thea Bakhuys stelde op Twitter vragen over de
verkoop van woningen in de Oosterparkwijk. Het leidde tot een gesprek met
Nijestee-directeur Pieter Bregman, samen met haar buurvrouw Brigitte de Waal.
Ze spraken daarnaast over de 15%-norm voor kamerverhuur, woonlasten, de
nieuwbouw en het onderhoud aan de huizen.

Bakhuys huurt bij Nijestee en woont al 24 jaar in de Hortensialaan. Haar buurvrouw inmiddels zo’n zes jaar. Beiden met veel plezier. De Waal: “We zeggen wel eens: we gaan hier alleen nog weg in de kist”. Ze zien ontwikkelingen in de wijk waar ze vragen over hebben. “Het lijkt alsof elke huurwoning die leegkomt, verkocht wordt”, zegt Bakhuys. Maar het zijn niet allemaal sociale huurwoningen die te koop staan, legt Pieter Bregman uit. Daaronder vallen ook koopwoningen die door de eigenaren worden doorverkocht. “De afgelopen drie jaar hebben wij in de Oosterparkwijk 34 woningen verkocht. De opbrengsten zijn nodig voor nieuwbouw van sociale huurwoningen. Maar we zijn het eigenlijk gewoon met jullie eens dat het aantal sociale huurwoningen dat wij willen verkopen zo weinig mogelijk is. Vijftig per jaar in de hele stad, waarvan zo’n tien per jaar in de Oosterparkwijk.”

Ook het aantal studenten in de wijk lijkt te zijn toegenomen. Bakhuys: “Heel veel mensen, waaronder ik, dachten dat een straat maar 15 procent studenten mag hebben.” Die 15%-norm staat niet voor het percentage studenten dat in een straat mag wonen, zegt Bregman, maar voor het aantal zogenoemde onttrekkingsvergunning die per straat worden verleend door de gemeente. Hoeveel kamers een woning heeft is daarbij niet relevant. En studenten kunnen ook andere soort huizen bewonen dan studentenhuizen.

Nieuwbouw in de wijk

Omdat er veel vraag is naar sociale huurwoningen in de stad,
bouwt de woningbouwcorporatie veel bij: in de Oosterparkwijk in de afgelopen
jaar in totaal 144 woningen. In 2020 begint de bouw van vijftig sociale
huurappartementen op de voormalige Treslinghuislocatie en 14 eengezinswoningen
achter De Zaag. Naast de nieuwbouw, stonden ook veel woningen de afgelopen
jaren in de steigers. In de Oosterparkwijk heeft Nijestee de afgelopen drie
jaar bijna 400 woningen verduurzaamd. Huizen werden beter geïsoleerd en kregen
onder meer HR++ glas en mechanische ventilatie. In 2020 wil de corporatie
ongeveer 140 woningen aanpakken in de Bloemenbuurt.

Gaat er binnenkort ook nog gerenoveerd worden aan de
Hortensialaan?”, vraagt De Waal. Bregman laat dit voor haar uitzoeken, maar
tipt dat op de website van de corporatie per wijk is aangegeven wat voor
kleiner onderhoud er voor dat jaar gepland staat, zoals buitenschilderwerk. En
mensen kunnen altijd bellen met Nijestee. De Waal: “Ik vind dat onze keuken en
douche verouderd zijn. En we hadden ook veel last van schimmel in de woning en
slakken in de woonkamer.” Er bleek veel vocht tussen de muur te zitten. Nu er
een nieuw muurtje is geplaatst is de overlast verminderd.

Service

“Wat vinden jullie van de huurprijs?”, vraagt Bregman. Bakhuys: “Ik ben helemaal tevreden, ik betaal 369 euro en ontvang huursubsidie.” De Waal: “Ik vind het wel duur, wij betalen 500 euro.” Bregman: “De service vinden jullie wel goed?” De Waal: “Het grootste probleem bij Nijestee vind ik dat er zoveel verschillende mensen door elkaar heen werken. De een zegt dit, de ander dat.” Bregman beaamt dat hij dit vaker hoort. “Worden de problemen uiteindelijk ook opgelost?, vraagt hij. “Gedeeltelijk”,  zegt De Waal. “Maar het is zo jammer dat het uitmaakt wie je treft. Bij een vervelend gesprek kijk je toch de hele woningbouwvereniging erop aan.” Hoewel De Waal gemengde ervaringen heeft, is Bakhuys is tevreden over de service van Nijestee. “Onze keuken was overstroomd en daardoor was het aanrechtblad een beetje raar geworden. Toen er iemand langs kwam, zei hij dat er gewoon een nieuwe keuken in komt. En als ik iets vraag over de douche of over gaten dichtmaken, dan komt er gewoon iemand en dan gebeurt het ook vrij snel en goed.”

Nijestee doet meer met energie
Voor de zomer zijn 13 woningen van Nijestee aan de Zaagmuldersweg verduurzaamd. De woningen hebben nu onder andere dubbel glas, zonnepanelen en dak- en spouwmuurisolatie.
We gaan nu verder met de 88 woningen aan de overkant: Linnaeusplein en Zaagmuldersweg. Ook hier is Nijhuis-Noord de aannemer. Behalve energiebesparende maatregelen gaan we ook onderhoud uitvoeren. De grootste klus is het verwijderen van de stenen muurtjes aan de achterkant. Hier komen nieuwe balkonhekken met (voor een deel) beplating. Het verwijderen van deze muurtjes kan enige geluidshinder veroorzaken. Verder worden de portieken geschilderd en voorzien van nieuw glas. De verwachting is dat alle woningen aan het eind van dit jaar klaar zijn. De woningen zijn dan geschilderd, geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. De aannemer heeft een deel van het gazon aan de Zaagmuldersweg ingericht als bouwplaats. Er komt ook tijdelijk een bouwkraan op de stoep en de Jumbo stelt ruimte beschikbaar op hun parkeerterrein. Het is zo nu en dan dus druk in dit stuk van de wijk.
In een paar jaar tijd zijn er ongeveer 400 woningen in de Oosterparkwijk door Nijestee verbeterd.

Foto(s): foto: Siese Veenstra | Siese Veenstra.