Wijkmarkt Oosterparkheem groot succes

“De Oosterparkwijk is een wijk die gekenmerkt wordt door een
grote diversiteit,” constateerde wethouder Carine Bloemhoff bij de opening van
de wijkmarkt in Oosterparkheem, het wooncomplex op de hoek van de
Zaagmuldersweg en de Merelstraat. “En die diversiteit zie je hier terug.

Mensen met verschillende achtergronden zijn vanmiddag bij elkaar gekomen. De wijkmarkt is bij uitstek een plek waar mensen elkaar ontmoeten. Hierdoor ontstaat er meer onderling begrip. Dat is belangrijk in een maatschappij die steeds individualistischer wordt.” Om de kennismaking te bevorderen, stelde Carine voor dat iedere aanwezige de hand schudde van iemand die hij nog niet kende. Zelf gaf ze hierbij het goede voorbeeld.

De aanbiedingen

Op de laatste dag van augustus, die tegelijk de laatste hete dag van deze zomer was, vond de eerste editie van de Oosterparker wijkmarkt plaats. “Een markt gecreëerd voor en door de wijk.” Martinizorg had met organisaties en bewoners uit de wijk het evenement op touw gezet, met succes, want niet alleen stond de centrale hal van Oosterparkheem vol kraampjes en standjes, maar ook buiten, bij de ingang en in de tuin aan de achterzijde van het gebouw, hadden instellingen en particulieren hun stalletjes neergezet. Er was op de markt veel publiek afgekomen dat de keuze had uit een uitermate gevarieerd aanbod. Behalve kleding waren er CD’s en DVD’s in de aanbieding, stripboeken, speelgoed, zelfgemaakte kaarten, sieraden en reukblokjes – sommige buurtbewoners deden het voor een goed doel, anderen voor eigen verdiensten. “Met het geld dat ik vandaag verdien, kan ik zelf weer nieuwe kleren kopen,” stelde een jonge verkoopster nuchter vast. Een tweede had rigoureus opruiming gehouden onder haar voorraad schoenen. Ze had in haar kraampje wel twintig paar uitgestald. “En ik heb ook al enkele stelletjes verkocht.”

Kunstenaars presenteerden hun werk, een dame verkocht lootjes waarmee prijzen konden worden gewonnen en een tattoo-artieste plaatste op verzoek hennatattoos. “Die blijven een paar dagen tot een week zitten. Iemand  kan in die tijd bekijken of een echte tattoo iets voor hem is.”

Tattoo-artieste Denyse plaatste op verzoek hennatattoos.

Ook aan de inwendige mens was gedacht. Eten en drinken was er volop te krijgen, variërend van broodjes rookworst, Turkse gehaktbroodjes en Turkse suikerkoeken in suikerwater tot Indische lekkernijen – loempia’s, lapis Surabaja (een cake) en bolu kokos (gestoomde oosterse hapjes). Het publiek genoot zichtbaar van de optredens van de Liveband Stichting Maf, de Liveband Skodiacs en de danscrew van de Salsa Juan Carlos. De laatsten lieten zich niet door de hitte weerhouden een paar keer een zeer energieke demonstratie te geven van de uit Cuba afkomstige dans.

De danscrew van de Salsa Juan Carlos.

De verandering

Behalve particulieren was er op de markt ook een aantal
instanties aanwezig. Zo gaf een medewerker van Humantas toelichting bij haar
instelling. “Een paar duizend vrijwilligers brengen wekelijks een bezoek aan
iemand die om de een of andere reden wel wat ondersteuning kan gebruiken.
Hierbij gaat het bijvoorbeeld om eenzaamheid, verlies vaneen naaste, problemen
bij de opvoeding of een administratie die niet op orde is. Door samen te praten
en samen dingen te doen, proberen we verandering in de situatie te brengen. Ons
motto is: ‘een steuntje in de rug’”

Verandering staat ook centraal bij de organisatie
‘Buitengewoonzijn’. Een medewerker gaf uitleg. “We geven een training die,
zoals we zelf zeggen, niet helpt, maar wel werkt. Tijdens tien bijeenkomsten
leer je op een andere manier tegen een overtuiging aan te kijken die je op een
bepaalde manier dwars zit. Je leert weerstanden om te buigen. We werken aan de
hand van projecten. Heel praktische projecten. Er is bijvoorbeeld iemand die
wil stoppen met  roken. Een ander wil het
contact met zijn familie herstellen. Maar ook hebben we een deelnemer gehad die
op het station mensen ging uitzwaaien. Daar wordt iedereenblij van en
ondertussen werk jeaan je persoonlijke ontwikkeling.”

Verandering – tot slot – is eveneens een belangrijk thema bij mindfulness. Psychiater Ron Coutinho gaf in een afgesloten ruimte van het gebouw, waar het geroezemoes van de markt en het geluid van de muziek maar vaag doordrongen, voor een kleine groep belangstellenden een korte workshop. ”Mindfulness is een aandachtstraining die je leert grip te krijgen op je denken. Wanneer je met iets bezig bent, je doet de afwas, je zit op de fiets of je wandelt een eindje met de hond, dan komen er allerlei gedachten bij je op. De gedachten kunnen in je hoofd blijven malen. Ze houden je bezig. Het leidt soms tot stress. Maar wanneer je je dit bewust bent, kun je er ook mee leren omgaan.”

Met een ademhalingsoefening bracht Ron met de deelnemers de
theorie in praktijk. “Probeer je op je ademhaling te concentreren. Er komen nu
voortdurend gedachten bij je op, maar probeer steeds weer terug te gaan naar je
ademhaling. Ademhalen doe je in het hier en nu. Door te letten op je ademhaling
keer je terug naar het hier en nu. Door vaak te oefenen, verdwijnen al die
gedachten op den duur  naar de
achtergrond ”

De sessie mindfulness was een bijzonder onderdeel van de ook
verder heel geslaagde wijkmarkt. Deze is zeker voor herhaling vatbaar. Op naar
de tweede editie!