Opruimactie van JOP naar HOP is een succes

Op een wat grijze vrijdagochtend, eind september, verzamelde
een groepje buurtbewoners zich bij het gebouw van het JOP aan de Klaprooslaan.
Voor de tweede keer had Wijkwerken Oosterpark, in samenwerking met
Blikverruimers 050, de opruimactie ‘Van JOP naar HOP’ georganiseerd. Na de
kennismaking aan de picknicktafel, met koffie en cake, gingen de deelnemers aan
de slag. In groepjes van twee of drie personen doorkruisten ze de wijk,
gewapend met grote grijpers en vuilniszakken, en namen onderweg al het
zwerfvuil mee dat op hun pad lag. Dat varieerde van lege bierblikjes, plastic
verpakkingsmateriaal en kapot speelgoed tot weggegooide fietskettingen en
afgedankt tuingereedschap. De blikjes werden in aparte zakken verzameld. Met
het geld dat de opbrengst oplevert, ondersteunt Blikverruimers 050 een goed
doel. Tijdens de wandeling was te merken dat er binnenshuis niet veel meer
wordt gerookt. Het trottoir voor sommige huizen lag bezaaid met
sigarettenpeuken.

Natuurlijk – het gaat erom dat de wijk er na afloop beter en schoner uitziet. Maar het sociale aspect van de actie is ook belangrijk. Het is plezierig om met mensen die je tevoren niet kent, aan het werk te gaan en onderwijl wat te kletsen en ervaringen uit te wisselen. Regelmatig bleven fietsers en wandelaars staan om de vrijwilligers met hun werkzaamheden te complimenteren. “Hartstikke goed dat jullie dit allemaal doen!” Ook kwamen wijkbewoners uit hun huizen om hen aan te moedigen. Duimen gingen omhoog. Ondertussen reed Hendri, beheerder bij WerkPro, in de Buurtbus rondjes door de wijk om de volle vuilniszakken in te nemen en nieuwe uit te delen.

Tegen de middag trokken de deelnemers geleidelijk in de richting van stadsrestaurant Het Oude Politiebureau (HOP), het eindpunt van alle routes. Daar wachtte hun een uitgebreide en smakelijke lunch – de bekroning van een succesvolle opruimactie in de wijk.

Wijkwerken Oosterpark organiseert projecten die bewoners activeert samen hun wijk nog een stukje leuker, schoner en socialer te maken. Blikverruimers 050 is actief voor kledingbank De Zeecontainer dat kleding en speelgoed inzamelt voor mensen die moeten leven van een inkomen beneden het minimum.