Groentje

Is het weer een stilte voor de storm? Ik merk dat ik zelf in een soort afwachtende stand sta. Voel me in een soort stukje niemandsland.

Wat gaat er om ons heen gebeuren? Het voelt alsof deze tijd bedoeld is voor rust, een pas op de plaats, maar tegelijkertijd ook om nieuwe richtingen uit te zetten.

Wat wil en kan ik in deze nieuwe wereld die we met z’n allen lijken te moeten herscheppen? Dieper graven naar andere, nieuwe kwaliteiten in ons.

Mijn hart komt uit op groen. Veel groen en kleur om me heen creëren. Het Goudenregenplein wordt ons door de gemeente stukje bij beetje gegeven om voor te zorgen. Het is voor mij een plek om ruimte te geven aan mijn groene gevoel.

Ik geniet met volle teugen van de bloemen en planten die het daar in een korte tijd al goed lijken te hebben. Alsof ze zeggen ‘wij werken mee, stop ons in de grond en wij geven kleur aan deze wereld’.

Ik heb een tijd gewacht op mooi weer en toen het kwam ben ik gelijk gaan kamperen. Buiten wilde ik zijn.

De hitte op de camping was uit te houden omdat we een plek bij een paar prachtige bomen hadden.

Als ik in de Oosterpark wandel met de hond en er komt plots een fikse regenbui, zoek ik mijn toevlucht onder een boom.

Hoe veelzijdig en onontbeerlijk is een boom. Hij geeft schaduw, schuilplekken en voedsel voor mens en dier, woonplekken voor vogels en kleine dieren, klimgenot voor kinderen en niet te vergeten: zuurstof en zoveel schoonheid in landschappen en zeker in onze ‘concrete jungles’. En dan heb ik nog niet eens alles genoemd.

Wij mensen kunnen prachtige dingen creëren, maar zonder de natuur zijn we nergens. Sterker nog, we zijn er deel van.

Ik persoonlijk vind dat bomen veelal te makkelijk worden weggehaald. In India heb ik regelmatig gezien hoe om een boom heen gebouwd werd. Hoe een stoep een kronkel kreeg om de boom die er stond te kunnen laten staan. In een land waar een groot deel van het jaar hitte heerst ga je een boom snel op zijn waarde schatten.

Onze hittegolf duurde slechts een paar weken,  hopelijk was dat voldoende om het respect voor ons groen weer aan te wakkeren.