Tuinteam in actie in de Begoniastraat

De coniferen in de achtertuin van een huis aan de Begoniastraat waren wel erg groot geworden. Ze stonden er al toen de huidige bewoonster zoveel jaar geleden het huis betrok en zijn in de loop der tijd alleen maar hoger en hoger gegroeid. De bomen gaven veel schaduw en trokken ongedierte aan. De woningbouwvereniging verordonneerde daarom dat ze weg moesten. Dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan. De bewoonster zag zelf geen mogelijkheden en vroeg via haar buurvrouw om advies bij het WIJ-team. De medewerker die haar hielp, schakelde het tuinteam in. De vrijwilligers van het tuinteam ondersteunen bewoners bij het onderhoud van hun groen, die daar, om wat voor reden dan ook, zelf niet meer toe in staat zijn. En op een mooie, zonnige maandagochtend in september, kwam het tuinteam in actie, daarbij geholpen door buurtbewoners en medewerkers van het WIJ-team.

Takken werden afgezaagd en naar het pleintje achter de huizen gebracht. Vervolgens ging de zaag in de stammen van de bomen. Uiteindelijk bleven er een paar korte stompjes over.

“Om die te verwijderen, heb je een stobbenfrees nodig,” legde Luuk Penning van het tuinteam uit. “Met een dergelijk apparaat maak je de stronken en de wortels van een gerooide boom kapot en vermaal je de restanten. Hierdoor voorkom je dat de boom opnieuw uitloopt. Maar we hebben geen stobbenfrees. Dat is professioneel materiaal.”

“Een boom is onder de grond vaak even groot als boven de grond,” vulde Dennis Medema van het WIJ-team aan. “De wortels gaan diep. Het is een hele klus alles te verwijderen. Dat lukt nu dus niet. Maar voorlopig is het probleem opgelost. “

Ondertussen voorzag de buurvrouw iedereen van koffie, thee en cake. Het was, zoals Henk Heino van het WIJ-team opmerkte, een mooi staaltje van ‘noaberschap’. “Buren helpen elkaar en het is nog gezellig ook.”

En de bewoonster? Deze was heel opgelucht dat de bomen waren verdwenen. “Het ging me aan het hart, ik houd van alles wat leeft, maar er moest wat gebeuren. De bomen moesten weg. Alle hulde voor het WIJ-team en het tuinteam. Deze hebben het fantastisch opgepakt.” Er was nog één klein punt dat om aandacht vroeg. De enorme berg groenafval die nu op het pleintje achter de huizen lag. De woningbouwvereniging had toestemming gegeven de afgezaagde takken en stammen daar een week te laten liggen, maar daarna moest het toch worden afgevoerd. Iemand stelde lachend voor er alle containers in de buurt mee te vullen, maar dat vonden de anderen niet zo’n goed idee. De buurt heeft een week de tijd een oplossing te vinden.