Alan’s Wijkwandeling

In deze rubriek geeft Alan Haveman op geheel eigen wijze zijn kijk op ontwikkelingen in de wijk.

Het vertrek- of startpunt van mijn tocht door de wijk heeft of een reden, dan wel is volstrekt willekeurig. Deze keer heb ik de plek in het perspectief oud c.q. nieuw gezet: Hoekje Damsterdiep / Prof. Rankestraat. Hier zat jarenlang Tabakorie Slik en is klaarblijkelijk nu overgegaan in een woonhuis. Grappig is, dat achter de deurruit een grote foto van de Martinitoren prijkt.

De Prof. Rankestraat komt uit in de Dirk Huizingastraat. In een ver verleden zat kapper Buringa op de hoek (nu: hoekje Oostersingel / Nieuweweg) en ernaast richting Academisch Ziekenhuis had je Tabakswinkel Okker. Die ook kranten, tijdschriften en een bibliotheekje te bieden had. Als deurbel fungeerde een papegaai, die bij beweging van de winkeldeur hevig tekeer ging.

De bedrijfspanden van toen zijn later omgebouwd tot woonhuizen. De actuele stand van zaken is, dat het woonblok een ingrijpende mutatie lijkt te hebben ondergaan naar een complex met negen appartementen. De straatnummering naast de School voor Verloskunde (ooit Juliana School) op huisnummer 5 geeft dat aan: nummer 7, 9 a t/m h.

Parallel aan de Prof. Rankestraat loopt de Prof. Enno Dirk Wiersmastraat. Vlakbij het Dam-sterdiep – de vorige verblijfplek – zit (in een oude gymzaal) Jeugdcircus Santelli. Goed nieuws voor hen is, dat de Gemeente op 19 november jongstleden bekend heeft gemaakt in 2021 een subsidie van € 20.000 beschikbaar te stellen en daarmee is het voortbestaan van het circus vooralsnog gewaarborgd.

Terug richting Linnaeusplein springt al gauw het café op Gorechtkade nummer 3 in het oog. Het staat al een tijdje leeg, maar laat toch een noviteitje zien: boven de ramen opvallende borden met Gorechtbar, maar op de ramen Amstel Café Bar Zodiac. Navraag bij een werkzaam persoon binnen leerde me, dat deze tweede kroeg (na Boulevard op het Damsterdiep) in de wijk het komend jaar opengaat!

En verder maar weer naar de Hortensialaan. Achter de poort in de Slachthuisstraat valt de gevelsteen met varkenskop behoorlijk op. Ondanks grondig speurwerk is nog altijd onbekend wie de maker van dit beeldhouwwerk is; wel duidelijk is, dat het van 1809 tot 1979 ergens in het oude slachthuis aangebracht was. Het Dagblad van het Noorden meldde op 5 augustus jongstleden, dat Woningcorporatie Nijestee restaurateur Gert van Oortmerssen gevraagd heeft dit unieke relikwie op te knappen. Gert gaf daarop aan beeldmateriaal – ’t liefst in kleur – te zoeken, dat de klus moet vergemakkelijken. Bruikbare afbeeldingen kunnen naar: info@antefix.nl.

Mijn weg vervolgend door de Hortensialaan bemerk ik op de kruising met de Oliemuldersweg een nieuw horeca-etablissement: “Eet-, en Grillhuis Bella Rosa”. Deze afhaal-, en bezorgservice zit in het pand van voormalige groenten-, en fruitwinkel van Fré van Donderen en ging op 5 oktober jongstleden van start. Prijzen: Bezorgen vanaf €15,- gratis, goedkopere bestelling €2,- bezorgkosten. Het is ook mogelijk iets ter plekke te nuttigen (afhankelijk van de coronamaatregelen). De eetgelegenheid lijkt een Italiaanse signatuur te hebben, maar heeft naast pasta’s en pizza’s een ruim assortiment: vlees-, en visgerechten (ook halal); belegde broodjes, taarten, salades, snacks (allerlei burgers) én patat en ook ijs. Openingstijden (voorlopig): Ma. t/m zo. 10.00 – 00.00 uur. Hortensialaan 87, 9713 KL Groningen, telefoon 050-2045956, mail info@pizzeria-bellarosa.nl. Voor bijzonderheden, menu’s, aanbiedingen kijk op www.pizzeria-bellarosa.nl.

Om de hoek zat vóór de brand Massage Salon Intiem, een garagebedrijf annex tankstation en een Chinees-Indisch afhaal-,  bezorgrestaurant. De huidige situatie laat één bedrijf zien: Witgoedservice (wasmachines, drogers en dergelijke).

Vanaf dit terrein naar de volgende, vlakbij. De Resedastraat in, staat op huisnummer 2 een gebouwtje (vroegere CJG-vestiging) met bovenin de gevel een doek met opschrift Stichting IK TRAKTEER. Het lijkt niet meer in gebruik; er staat wel een eenzame stoel voor de deur. Was het Sabina niet met dit initiatief om met name kinderen uit armlastige gezinnen op feestdagen (verjaardag, Sinterklaas en dergelijke) met een cadeautje te bedenken? Heel lofwaardig toen; doet ze nu nog zulke mooie dingen?

Op naar de kop van de Florakade. Op huisnummers 52 t/m 92 is ook bedrijvigheid: Dutch Blo Growland Store; Shirtastic (bedrukt en borduurt op shirts); City Wielers (telefonisch en online elektrische scooters te huur); Batterij & Accu Totaal en Vunita (bezorg-, en afhaalmogelijkheid van pakketten).

Mijn wandeling van oude verworvenheden en nieuwigheden gaat verder langs de kade en zie op de kruising Aster-, Pioenstraat twee ondergrondse afvalcontainers heel mooi groen omgeven door een “loofhekje” (opgetuigd met klimplanten).

Ik steek het Pioenpark over naar de Klaprooslaan, alwaar op 8 augustus jongstleden een schietpartij plaatsvond. De politie heeft inmiddels drie verdachte mannen aangehouden, van wie er één een wapen op zak had. Onderzocht wordt of er met dit wapen geschoten is. Er is niemand gewond geraakt en omwonenden hebben niets gehoord.

Mijn wandeling is nog niet ten einde en ik besef waarom de werkgroep ONS (Oosterparkwijk Nooit Saai) zo heet. In de Ripperdalaan zit, onveranderd, de witte hor nog steeds voor het raam van de gestopte kroeg Blauwe Toog. Hier, op “Het Rooie Dörp” was vroeger meer loos…

De speeltuin op het Kooykerplein is nog steeds rookvrij. Met name gelet op de gezondheid van kinderen was deze maatregel indertijd een initiatief van gemeenteraadslid voor D66 en ook met de Coöperatieve Wijkraad actief, Wieke Paulusma. Ze woont ook in dit deel van de wijk en staat sinds kort op de dertiende plek van de kandidatenlijst van D66 voor de landelijke verkiezingen. In een persbericht in het Dagblad van het Noorden van 12 oktober jongstleden geeft ze aan er veel trek in te hebben: “Op thema’s die me na aan het hart liggen, zoals democratisch domein en bestuurlijke vernieuwing moet je in Den Haag zijn om het verschil te maken”.

Ook op het Wielewaalplein vond, op 29 september jongstleden, een crimineel delict plaats. Dagblad van het Noorden bericht op 2 oktober dat de bullterriër Laska van de beide broers van de tabakswinkel Knollema twee gewapende overvallers de winkel uitgejaagd heeft. Ze zijn zonder buit weggevlucht. Eén van de broers heeft ze zonder resultaat achtervolgd.

Op 21 oktober jongstleden meldde het Dagblad, dat de politie een minderjarige jongen thuis  aangehouden en daarop ingesloten heeft. Bij hem is een nepvuurwapen aangetroffen. Bij deze arrestatie speelden camera-beelden, getuigenverklaringen en informatie van de wijkagent een cruciale rol. Wijkagent Eva Dijkman heeft in reactie op het recentelijk grote aantal winkeldiefstallen een replica van haarzelf laten maken, die potentiële dieven moet afschrikken. De levensgrote foto van Eva, die overigens als wijkagent vooral benaderbaar wil zijn, staat inmiddels (4 november jongstleden) voor de kassa’s in de JUMBO op het Linnaeusplein.

Het verhaal dat de tabakswinkel op korte termijn zou sluiten, klopt niet. “Wij blijven in ieder geval tot maart volgend jaar”, zegt Knollema.

Mijn eindpunt is Paradijsvogelstraat 19. Bij sociaal restaurant Bie de Buuf. Op donderdag en vrijdag tussen 18 en 20 uur kan men nog steeds vóór 13 uur bestelde happen á € 15  (met Stadjerspas € 7,50) afhalen. Telefoon 050-3055431. Voor menu’s kijk op www.biedebuuf.nl/.

De column van Alan Haveman is op persoonlijke titel en valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid van de Wijkkrant. De tekst bevat enkel de mening van de auteur.