Groentje: Een bijzonder jaar weer bijna voorbij

Alle andere jaren voelde december als een heel drukke maand met een bijna tastbare lucht van verwachting.

Dit jaar voelt het anders. Geen intocht. Sinterklaas kon alleen aankomen op televisie, op een geheime plek.

Ook geen jolige pietjes in het straatbeeld. Zelfs mijn zoon is dit jaar van zijn geloof gevallen en weet nu dat ik cadeautjes in zijn schoen stop. Het magische is er wel een beetje af.

Vroeger bij ons thuis waren we weken van tevoren al bezig. Wij vonden het Sinterklaasfeest geweldig.

Iedereen sloot zich op in zijn of haar kamer en niemand mocht erin. Ellenlange, prachtige gedichten en nog mooiere surprises. Ik heb een heel creatieve familie.

De kerst lijkt echter steeds sneller zijn intrede te doen.

Ik moet zeggen dat, in deze zo snel donker wordende tijd, ik het heel mooi vind om buiten al overal lichtjes te zien. Onze buren worden ook elk jaar creatiever.

Op een avond kwam ik thuis en zag ik allemaal gekleurde en kleine, witte sterrelichtjes flonkeren in onze Vlinderstruik (boom kun je bij ons wel zeggen).

Het was prachtig. Ik werd er heel erg blij van. Elke dag verscheen er daarna iets meer: een slingertje, kerstattribuutjes en zelfs kabouters bij de stam.

Het heeft voor mij nog niet met kerst te maken, maar met licht in de duisternis. Alhoewel kerst voor mij ook een lichtfeest is.

Buiten wat bouwgeluiden, af en toe een bladblazer (mogen wat mij betreft afgeschaft worden, wat een herrie en nog milieuonvriendelijk ook) en zo nu en dan een vuurwerkknal, is het stil in de Oosterpark.

De natuur gaat ook in rust.

Het Goudenregenplein is met veel mensen (met name kinderen) voor een deel beplant.

Het groen in het hondenparadijs aan de Paradijsvogelstraat is met vereende krachten gesnoeid en er zijn nieuwe bomen bij geplant.

Een aantal maanden geleden is er door een bewoner een appelboom geplant op het stukje groen tussen de Vinkenstraat en de Nachtegaalstraat.

Een leuk initiatief van een buurtbewoner. Inmiddels staat het boompje al een tijdje in de volle grond.

In het komende voorjaar zal er weer een hoop nieuw groen en kleur zichtbaar worden. Ik ben benieuwd!

Voor sommige vogels zijn onze mondkapjes zeer interessant gebleken, maar bleken ook niet altijd ongevaarlijk. Echt iets om verstrikt in te raken. Knip de touwtjes door voordat je ze weggooit. Vind je een mondkapje op straat gooi ‘m dan in de prullenbak!

Mijn wens voor het komende jaar is dat we naast de momenten met mondkapjes ook maar flink veel frisse lucht in mogen ademen. Adem is leven. Dat we mogen leven in ontspanning, hoe de omstandigheden ook zijn.

Op je gezondheid!