Nieuwe Cultuurcoach – Rozan Vergeer

Rozan Vergeer is de nieuwe Cultuurcoach voor de Oosterparkwijk. Zij is de opvolgster van Mirjam Rinkel, de eerste coach, die vorig jaar januari het eerste cultuurcafé in de wijk organiseerde, waar een bont gezelschap mensen die iets met kunst en cultuur hebben, bijeenkwam om te brainstormen. Daarna werd het stil, uiteraard ook veroorzaakt door corona. Sinds februari neemt Rozan, bij VRIJDAG al werkzaam als theatermaker, het stokje over. Zij woont ook in de Oosterparkwijk.

Wat doet een Cultuurcoach?

Ik ben op zoek naar vragen vanuit de wijk, wat zijn behoeften, dromen of wensen op kunstzinnig en cultureel gebied? Mijn taak is om dan te helpen met het realiseren van het idee, zodat het niet bij een vraag of droom blijft maar ik mag helpen omzetten tot actie, zodat het tastbaar wordt. Als er bijvoorbeeld een wens of behoefte is aan een fotografieworkshop, muzieklessen of een dansvoorstelling, kan ik helpen om dat te realiseren. Ik merk in de Oosterparkwijk dat er heel veel dingen gebeuren, ik ben druk bezig om veel mensen van verschillende organisaties te leren kennen. Soms weet ik nog niet zo goed waar ik moet zijn, het duurt wel even om iedereen te leren kennen. Wat mij heel mooi lijkt is dat we een overzicht creëren van al die dingen die er gebeuren en dat het wellicht nog iets meer samen zou kunnen. Dus als Cultuurcoach is het mijn taak om te verbinden tussen mensen en wensen.

Betekent dat wanneer er een idee of een plan in de wijk ontstaat, dat jij dat dan gaat organiseren?

Nee, juist niet! Ik ga dan op zoek naar mensen of een organisatie, die dat kunnen en willen organiseren, het liefst in de wijk. Ik weet natuurlijk dat er allerlei plannen bestaan voor het nieuwe Buurthuis in de Siebe Jan Boumaschool, die in de zomer verhuist naar de Klaprooslaan. Ik vind het heel fijn dat er weer een plek in de wijk komt voor iedereen. Ik hoorde net dat daar nu ook een werkgroep voor is om vanuit de belangen van bewoners te kijken wat er nog meer in het ‘nieuwe buurthuis’ zou passen, super!

Mijn collega Magda uit de Korrewegwijk gaf mij het stokje van de Ramenexpositie over. Het lijkt me geweldig om hier ook met een enthousiaste groep een Ramenexpositie Oosterparkwijk te realiseren. Fijn om veel mensen te leren kennen. Vind je het leuk om mee te doen als kunstenaar of heb je een heel ander idee of wens? Laat het met weten! Ik ben nog maar kort bezig en kom graag in contact met bewoners, creatievelingen en aanpakkers die mee willen bouwen aan projecten. Hopelijk tot gauw!

Contact opnemen met Rozan:
rozan.vergeer@bijvrijdag.nl