Succesvolle Raamexpositie Oosterparkwijk

In de Oosterparkwijk exposeerden de hele maand juli meer dan 70 kunstenaars (amateur en professioneel) hun werk achter hun eigen raam of op een gastlocatie. Met een wandelkaart gingen geïnteresseerden op pad om zeer divers werk te bekijken.

Overweldigende belangstelling

Dat het kunstproject aanslaat, merkt de organisatie direct. De voorraad van 1000 wandelkaarten slonk in de eerste week dusdanig snel dat er een paar duizend exemplaren werden bijbesteld. Ook waren er kunstenaars die zich alsnog wilden aanmelden om mee te doen.

Verbinding

Tussen de appartementen, boerderijwoningen en gebouwen in Amsterdamse Stijl wandelden groepjes vrienden, vriendinnen, families, stelletjes en mensen alleen. Ook fietsers ontdekten zo de wijk. Het was een ideaal uitje voor iedereen en kon plaatsvinden op elk moment. Met het mooie weer waren veel mensen buiten en er ontstonden spontaan gesprekken op straat. 

Rondje om én door de kerk

Bij de dagbesteding van Oosterparkheem maakten ze niet alleen zelf kunst voor de Raamexpositie, ze gingener ook graag op uit om het werk van anderen te bekijken en zich te laten inspireren. Vrijwilligers van de Raamexpositie wandelden in juli op dinsdag- en donderdagmiddag een kunst-rondje, telkens met een andere groep bewoners. Zo kwamen de deelnemers ook bij de Oosterkerk, dat slechts 500 meter van het verzorgingshuis af ligt. De ramen waren hier gevuld met het werk van 12 kunstenaars. De variatie was groot: van wandpanelen van vilt tot keramiek en sieraden. Ook bekeken ze de kerk van binnen. Een Iraanse dame, die geen Nederlands spreekt, zag de zon door de prachtige glas-in-loodramen stralen. Vanuit haar rolstoel hief ze haar handen omhoog en zachtjes stroomden de tranen over haar wangen.

Voor elk wat wils

Met zoveel kunstenaars was ook het aanbod overweldigend. In elke straat was wel weer iets anders te zien. Waar de ene kunstenaar 54 uren heeft gewerkt aan een schilderij van een mus, legde de ander zich toe op vogels van gips. Liep of reed u de Slachthuisstraat in, dan kon het beschilderde woningcomplex u niet ontgaan. Pieter van Dijken had niet alleen zijn eigen ramen met zeedieren beschilderd, maar ook die van al zijn buren! Bij de apotheek aan de Gorechtkade kon met een QR-code muziek beluisterd worden waar Roos de Bildt beeld bij had gemaakt.