Bij Van Houten ook bij jou in de buurt

Op zaterdag 11 september opent buurtwethouder Carine Bloemhoff het monumentale oude schoolgebouw Siebe Jan Bouma als buurthuis van de Oosterparkwijk. Het gaat nu ‘bij Van Houten’ heten, afgeleid van de historische naam “Van Houten school”, uit de tijd voor de fusies en naamswijzigingen die daaruit voortkwamen.

De twee zoons van de wethouder zijn mee en onderzoeken het gebouw: het beeld van het paard wordt beklommen en buiten zijn de jongens daarna druk in de weer met bellenblaas. Totdat hun moeder begint met haar toespraak: dan frunniken de jongens aan haar kleding en wordt er lichte strijd geleverd om de aandacht van moeder.

Het bestuur van bij Van Houten gaat druk aan de slag met wat er kan en wat men in de buurt wil met het gebouw. De programmering moet uitgezocht, de buitenruimten bekeken en benut.

Het JOP, de SVO, Ons Belang en de BO gaan met z’n allen gezamenlijk ook het gebouw beheren en zitten in het bestuur van de vereniging bij Van Houten. Ze worden ondersteund in het vormgeven en uitvoeren van plannen door Jasper Klapwijk, expert in het begeleiden van bewoners-initiatieven en dingen die onmogelijk lijken.

Dit nieuwe buurthuis is in elk geval niet onmogelijk, het is feitelijk al gestart.

Historie

De Siebe Jan Boumaschool is na fusies uiteindelijk vernoemd naar de architect die het ontwierp. Die was overigens eerst timmerman, voordat hij begon te ontwerpen. Geïnspireerd door Dudok uit Hilversum ontwierp hij deze school en nog veel meer gebouwen in de stad. De bouw is kubistisch en het steengebruik komt voort uit de Amsterdamse school: mooie reliëfs, wel kostbaar in steen en metselwerk.

De loge aan de voorkant was voor de directeur. Een van de senior bezoekers was leerling en herinnert zicht directeur Duursma, die was streng. Daarnaast ook directeur Welles. Er zijn zeker vijf oud-leerlingen – allemaal op senior leeftijd – die herinneringen komen ophalen uit hun schooltijd. Eentje oppert het idee om als ode aan de school een gedenkboek samen te stellen, met foto’s en verhalen van vroeger. Het idee wordt meteen op de Ideeënmuur geplakt waar we toevallig bij staan.

Rondleiding

Het mooiste punt om het gebouw te bekijken is net voor de poort en dan bij de vijver kijken naar de voorkant en zijkant van de school. Je ziet dan beide koepelingangen.

De mooiste plek om bij Van Houten te bekijken is net buiten de poort: dan zie je de kubistische vorm en de twee bogen.

De pergola aan de zijkant krijgt druiven binnenkort, uit de tuin van onze rondleider Chris. Volgend jaar einde van de zomer moet dat al fors begroeid zijn.

In de gang staat een laag beeld onder de trap. Het is van een liggen paard maar het is onbekend wat het is, wie het maakte en waarom het een betekenis heeft voor de school.

Wie weet wat de betekenis is van dit beeld?

OPROEP: weet je waar dit beeld over gaat, laat het de redactie weten.

Er zijn maar zeven lokalen in de hele school, voor elk klas eentje ongeveer. Het lokaal op de 1e verdieping, met het meeste licht, werd uiteindelijk het meester en juffen lokaal, om rustig te werken en in de pauzes koffie of thee te doen.

De bedoeling van de school was om een open-lucht-school te worden, maar dat is er uiteindelijk niet van gekomen. Er is wel extreem veel frisse lucht omdat de ramen bovenin open kunnen, en ook de ramen onderin kunnen omhoog. Zonder dat er regen binnen kan, tocht het prima door.

De bijbouw is nieuwer en valt niet onder de monumentstatus van het hoofdgebouw. Er stonden vroeger drie iepen daar en om die te behouden is de bijbouw op palen gezet. Die bomen gaven na een paar jaar alsnog de geest, alleen een stronk is nog overgebleven. De bijbouw wordt een onderdeel van het buurthuis, vooral ook omdat het rolstoeltoegankelijk is. De gymzaal is goed in te zetten voor yoga en andere activiteiten. Plus, de ruimte boven is licht, open en heeft een kleine keuken. Die wordt daarom omgebouwd naar horeca, met mooi uitzicht over de vijver.

Zicht op de vijver en de aanlegplaats voor rondvaartbootjes (zelf roeien).

Verbouwen

Er moet nog wel wat aangepakt worden voordat het los kan in het buurthuis. Ook duurzaamheid en zonnepanelen hebben aandacht. Het hek kan wellicht weg bij de vijver en dan kunnen er bootjes terug die daar ooit gelegen hebben. Voor een romantisch tripje door de Pioenvijver. Dat wordt nog wat.

Wat al wel klaar is, is een knuffel van Oma Bep. Die heeft daar een heel lokaal voor en kun je gratis halen.

Knuffel halen bij Oma Bep. Kost niks en je mag zolang als je nodig hebt.

Foto(s): Bij Van Houten 1 | Frans Geubel, Bij Van Houten 6 | Frans Geubel.