De WelMobiel rolt zich uit

Stichting WelMobiel zorgt voor vervoer binnen de wijk en rijdt tegenwoordig ook al buiten de wijk. Daar waar de bussen tegenwoordig niet meer de wijk inrijden haalt WelMobiel minder goed ter been zijnde mensen van huis om ze naar bijvoorbeeld de huisarts, het ziekenhuis, het winkelcentrum, dagbesteding of een vriend, vriendin te brengen.

Hiermee zorgen ze dat onder andere ouderen of minder mobiele inwoners toch de deur uitkomen en onder de mensen zijn. ‘De ervaringen en successen die we hier al mee behaald hebben zijn hartverwarmend en zeer motiverend om ons project steeds verder uit te rollen over meer wijken in Groningen’, aldus Frits Roelfsema die onder meer de belangen van de WelMobiel behartigt. Wijkbewoners kunnen bellen en een rit reserveren of opstappen bij de vaste standplaats in een wijk. ‘Wij brengen ze dan tegen een kleine vergoeding naar de gewenste bestemming. Als het een erg kort bezoek is wachten we even tot men klaar is. Gaat het langer duren, kunnen we later terugkomen om iemand weer terug te brengen.’

Nieuwe wijken

Vanaf medio november is er gestart in twee nieuwe wijken, de Oosterparkwijk en Hoogkerk. Op deze manier breidt WelMobiel zich verder uit in de stad Groningen. In de Oosterparkwijk wordt er gereden onder de naam FloraMobiel, in Hoogkerk als HoogkerkMobiel. Sinds 2018 wordt er gereden in Vinkhuizen als VinkMobiel en sinds 2020 is de LoodsMobiel actief in Lewenborg en de HeerdMobiel in Beijum.

Van golfkar tot volwaardige auto

Nu hebt u vast al wel gezien dat het in het begin aangeschafte golfkarretje is vervangen door een volwaardige elektrische auto met plek voor de vrijwillig rijdende chauffeur en drie medereizigers. De golfkar had niet erg veel actieradius en kon alleen binnen de wijk functioneren. De volwaardige elektrische auto kan een veel groter gebied bestrijken en daardoor kunnen de deelnemers aan zo’n rit verder dan twee kilometer van hun huis vervoerd worden. ‘En het is een luxe auto waarmee je onder alle weersomstandigheden vervoerd kunt worden en je wereldje daardoor niet beperkt blijft. Tevens waren de golfkarretjes niet veilig genoeg naar onze mening voor gebruik op de openbare weg’, aldus een enthousiaste Frits.

Milieuproof

Frits: ‘In deze coronaperiode is er het een en ander veranderd aan de milieueisen. Het gebruik van de WelMobiel zal daar op aangepast moeten worden als we willen meeliften op de eventuele subsidies die voor dit soort vervoer worden verstrekt. Daar springt de totale organisatie van Wel-Mobiel op in.’

Sinds 6 september 2021 rijden de auto’s van WelMobiel volledig elektrisch. Als voorloopauto is tijdelijk eerst de Nissan Leaf toegevoegd aan het wagenpark omdat de Kia’s e-Soul naar verwachting pas in januari/februari 2022 geleverd kunnen worden. ‘Deze vertraging heeft te maken met de wereldwijde vraag naar computerchips waardoor er niet voldoende aanbod is’, aldus Frits.

Vervoerkaart

De klanten van WelMobiel kunnen een gratis vervoerkaart aanschaffen. Daarmee spaart de deelnemer voor gratis ritten. Voor elke euro die aan de WelMobiel besteed wordt, spaart de te vervoeren persoon tien procent ritten-tegoed. De kaarten worden persoonlijk aan u thuis overhandigd en mochten de deelnemers hulp nodig hebben bij het activeren ervan is er altijd een medewerker van WelMobiel die kan helpen. Ook krijgt men een leuke attentie als welkomstgeschenk. Het aanvragen van de kaart kan via de website of u levert een aanvraagformulier in bij de chauffeur of u stuurt het via de post naar stichting WelMobiel. Even bellen T: 085-7920377 en dan wordt de te vervoeren persoon opgehaald. Daarmee is de koek van WelMobiel echter nog niet op!

Deelmobiliteit

Voor alle bewoners van de wijken waar WelMobiel actief is, is sinds september deelmobiliteit mogelijk. U kent dat vast wel van al die scooters die overal in de stad en daarbuiten op de stoep staan. De voertuigen van WelMobiel kunnen eenvoudig gebruikt worden als de organisatie er zelf op dat moment niet mee hoeft te rijden. Je kunt voor het gebruik een account aan-maken via de website van WelMobiel onder ‘Deelauto’ of eenvoudig via uw mobiele telefoon (via de app JustGo). Er wordt samengewerkt met JustGo. Voor de gebruikers uit de wijken heeft WelMobiel een gebruikersgroep, zodat zij tegen een gereduceerd tarief gebruik kunnen maken van de deelauto’s van WelMobiel. Je kunt dan voor twee euro per uur en vijfentwintig cent energieverbruik van maandag tot en met vrijdag van deze optie gebruik maken. Voor het weekend geldt er een ander tarief. Voor meer informatie kunt u kijken op de website www.welmobiel.nl/deelauto.

Collega’s

Stichting WelMobiel is een snelgroeiende sociale onderneming. Dan komt al gauw de vraag om de hoek hoe we aan de vraag van de te vervoeren wijkbewoners kunnen voldoen met genoeg auto’s maar nu nog te weinig chauffeurs en back-officemedewerkers. We vragen onder andere via deze weg naar reguliere vrijwilligers, chauffeurs en medewerkers. Het kan ook goed zijn voor mensen met een participatie- en/of een WIA-uitkering. We gaan gezamenlijk werken aan een nieuwe toekomst door het inzetten van participatiebanen en we willen dan dat deze vrijwilligers weer gaan deelnemen aan de maatschappij. U bent dan een onderdeel van een gezellige gemotiveerde groep medewerkers die voor elkaar klaar staan. Maar vooral staat u klaar om ouderen en minder goed ter been zijnde mensen een bredere blik op de wijken, de wereld te gunnen door het vervoer van die passagiers naar andere plekken in de wijk, de stad en ommelanden. Kijk voor de vacatures op de website: www.welmobiel.nl/collega-worden.

Gebruiker WelMobiel

De heer Scholten is een trouwe klant vanaf het eerste uur dat de LoodsMobiel in de wijk Lewenborg actief is. De heer Scholten is erg blij met de komst van het fijnmazig wijkvervoer. Hij heeft tot op hoge leeftijd altijd zelf autogereden, maar door het verlies van zijn gezichtsvermogen mocht hij geen auto meer rijden. Dat was voor hem een groot probleem, want hoe komt hij aan zijn boodschappen, bij de huisarts, de kapper en bij zijn vrienden in de wijk? Door de komst van de WelMobiel, kan hij zelfstandig blijven wonen op een respectabele leeftijd van 90 jaar. Hij is erg blij met de vervoersdienst en raad het iedereen aan om er veel gebruik van te maken. Het is eenvoudig, niet duur en snel. De heer Scholten doet altijd boodschappen in het winkelcentrum en als hij de boodschappen in de tassen heeft gedaan, brengen de chauffeurs de boodschappen tot aan de voordeur van zijn huis. Top!!

Meer informatie of reserveren?

Kijk op http://welmobiel.nl of bel 085 79 20 377.