Wat maakt de Oosterparkwijk nou eigenlijk zo’n geliefde plek om te wonen?
Ten eerste denk ik het vele groen gecombineerd met water. Er is relatief veel ruimte om te bewegen en meer in te ademen dan stenen en beton. Veel groene plekken betekent ruimte om te ontspannen, te wandelen, te sporten, te ontmoeten, te barbecueën, te vissen, noem maar op.
Ten tweede hebben we heel diverse huizen, voor ieder wat wils, op verschillende plekken. Je kunt middenin de wijk wonen, waar het echte Oosterparkgevoel nog heerst, je kunt aan het water wonen of in een huis met uitzicht op het park. Daarnaast zijn er behoorlijk wat architectonisch interessante gebouwen in onze wijk te vinden.
Vroeger waren er vrijwel alleen maar Oosterparkers, echte stadjers, die onze wijk bevolkten. Nu is er ook behoorlijk wat import. Mensen van buitenaf die hier zijn neergestreken. Een deel in sociale huurwoningen en een deel in koopwoningen.
Dus, last but not least, uiteindelijk zijn het natuurlijk de mensen die de wijk maken. De diversiteit maakt het leuk en soms uitdagend.
Wat onze wijk ook interessant maakt zijn de alternatieve plekken. Ze zijn niet heel zichtbaar voor iedereen, maar ze zijn er wel degelijk.
Het Betonbos, daarvoor moet je het Damsterdiep over, het ligt aan het Eemskanaal Noordzijde. Hier leven een aantal mensen op een alternatieve wijze met elkaar.
Dan heb je ‘t Werk, een broedplaats voor kunstenaars. Op dat terrein ligt ook ‘Bie de Buuf’. Een buurtrestaurant waar heerlijk en eerlijk eten op tafel wordt gezet voor een goede prijs. Daaraan gerelateerd is ‘Toentje’, een schitterende moestuin, die wordt onderhouden door vrijwilligers. De opbrengst is voor de Voedselbank.
Iets verderop in de Paradijsvogelstraat is de Paradijsvogel-tuin verrezen. Een terrein waar ook mensen op alternatieve wijze leven en waar allerlei activiteiten plaatsvinden.
Als je deze plekken niet kent is het de moeite waard om ze eens te bezoeken.
Het is trouwens opvallend dat bijna al deze alternatieve plekken tijdelijk zijn, terwijl ze zoveel brengen.
Naast de Oosterparkers en al de mensen die van elders hier zijn gekomen, zijn er nu ook nieuwe groepen in onze buurt beland.
De anti-krakers. Vooral in de Vinkenstraat wonen opeens de meest kleurrijke mensen.
Daarnaast zijn er ook steeds meer vluchtelingen her en der gehuisvest. In het park kom ik bijvoorbeeld regelmatig Oekraïense vrouwen tegen. Wandelend of keuvelend op een bankje. Welkom!
De zomer komt eraan. Hopelijk gaan we veel zonuren tegemoet. Er zal weer wat af gebarbecued worden in de parken vermoed ik.
Ik ben persoonlijk voor vaste barbecueplekken, net als in Zuid-Afrika, daar zie je ze ook overal. ‘Braai’ noemen ze dat. Dat zou heel wat weggooibarbecues schelen. Een stenen ‘braaiplek’ met een flinke afvalemmer ernaast.
Fijne vakantie allemaal!