Buurttuin

Door Frans Geubel

Rondom het wijkcentrum bij Van Houten staan vaste plantenbakken, die veelal overwoekerd en uit de klauwen waren gegroeid en vol onkruid stonden. Dat kan beter! Duurzaam Oosterpark werkt nu samen met NLdoet en Gemeente Groningen aan een make-over. Hiervoor zijn er inheemse planten aangeschaft bij kwekerij Ninabel in Boerakker. De bestaande bakken moeten leeg gemaakt worden en opnieuw gevuld.

Op vrijdagochtend 23 september werd hiermee een start gemaakt.

In opdracht van de Gemeente arriveerde een kiepwagen die een enorme bult aarde stortte bij de ingang aan de Oliemuldersweg. 

Buurtbewoners brachten die aarde met kruiwagens naar de langgerekte bakken die onderdeel zijn van de balustrade aan de vijverkant van het oude schoolgebouw.

Vervolgens werden de nieuwe planten, die bijzonder insect-vriendelijk zijn, denk bijvoorbeeld aan de wilde bij, geplant. Bij elke plant komen nog bordjes met informatie over zaken als plant – en bloeiperiode en de standplaats (zon, halfschaduw en schaduw) zodat alle wijkbewoners met een geveltuintje hierdoor geïnspireerd kunnen raken om een of meerdere van deze plantjes ook in hun eigen tuintje te planten.

Aan het einde van deze ochtend werden alle vrijwilligers verwend met een lunch die gesponsord werd door de Gemeente.

Het is de bedoeling dat uiteindelijk ook het schoolplein wordt omgetoverd in een buurttuin, waarvan iedereen kan genieten en in kan meehelpen. Eén keer per maand op de vrijdagochtend.

Meer info volgt:

www.duurzaamoosterpark.nl