Slaapboot ‘Patria’ voor zwervers bij vrieskou

Vanaf 1 november tot 30 april kunnen daklozen terecht op de ‘Patria’, die ligt afgemeerd in het Eemskanaal, ter hoogte van WerkPro.

Op de 67 meter lange boot kunnen totaal 79 mensen terecht. De gemeente wil voorkomen dat er deze winter slachtoffers vallen onder daklozen. Uitgangspunt is dat niemand bij extreme weersomstandigheden op straat hoeft te slapen. Vorig jaar werd gebruik gemaakt van een pand in de binnenstad, en daar deden meer mensen dan verwacht een beroep op de winternoodopvang. Toen liet de gemeente aanvankelijk alleen mensen binnen bij nul graden Celsius of lager. Dat gaf verwarring als de temperatuur iets hoger was, maar de buitenlucht door een straffe oostenwind een extreem koude gevoelstemperatuur opleverde. De gemeenteraad eiste toen een ruimer toelatingsbeleid en dat kwam er. Deze winter wordt de slaapboot ook zo ingezet. De omwonenden zijn geïnformeerd over de ‘Patria’. 

In totaal liggen er in de stad nu drie opvangboten. De ‘Bellissima’ in het Oude Winschoterdiep voor asielzoekers; de ‘Amanpuri’ in het Eemskanaal voor Oekraïners en nu dus ook de “Patria’ in het Eemskanaal voor daklozen.