Blinddoek

“Wat is dit nu weer!”

Ik wandel, zoals wel vaker, langs de bank met de twee koppen, ten zuiden van de Oostersluis. Aan de overkant van het kanaal staan er nog twee. Deze vier uit graniet gehouwen mannenkoppen stellen de vier windstreken voor. De Zuiderling, de Oosterling, de Noorderling en de Westerling. Ze zijn gemaakt door Gijsbrecht Jacobs van den Hof, en in 1938 geplaatst.

Ik zag dat de Noorderling geblinddoekt was, en dat dat zorgvuldig was gedaan, want de witte stof werd door touwtjes strak gehouden. Toch was het doek iets scheefgezakt, waardoor de Noorderling nét met z’n linkeroog naar mij kon kijken.

Daar kwam Nel aanlopen, met haar hond Luna. Kijkend naar de sluis en een schip suggereerde ze: ‘blind varen’. Zo probeerden we te raden wat hierachter zat en wat de betekenis zou kunnen zijn. We kwamen er niet uit.

Enkele dagen later bleek dat Nel, zonder te weten, het goed had geraden! Ik las toen namelijk in de krant over de actie van Scientist Rebellion, een zusterorganisatie van Extinction Rebellion, om standbeelden te blinddoeken, omdat regeringsleiders nog steeds hun ogen sluiten voor de klimaatproblematiek. Scientist Rebellion wil burgers die ook hun ogen sluiten voor klimaat en natuur de ogen openen, zodat ze niet meer weg kunnen kijken van de enorme rampen die ons te wachten staan als we zo doorgaan.