Groentje: Zin in de lente

Foto: Frans Geubel

Jantje lacht, Jantje huilt. We hebben geen keus dan mee te bewegen op de willekeur van april. Zoals elk jaar wordt er weer gesmacht naar de zon, maar de weergoden geven ons die maar mondjesmaat.

Ten tijde dat je dit leest hoop ik dat de lente ten volle is aangebroken.

Er zijn vogels, zoals de merel en de lijster, die alweer hele concerten ten gehore geven. Wat een genot om dat te horen als je in het park loopt. Of misschien zit er wel één in je achtertuin? Dan heb je geluk! 

Als je een nestkastje hebt, zorg er dan voor dat die het grootste deel van de dag in de schaduw hangt. We hebben de laatste jaren af en toe heel hete periodes gehad. Kunnen we ons nu natuurlijk nog even niets bij voorstellen, maar wees voorbereid. Constante zon op een nestkast kan ervoor zorgen dat de kleine babyvogeltjes het niet overleven. 

Ik zag een leuk plaatje van iemand die een kastje pal in de zon had hangen en die daar een paraplu boven had vastgebonden. Beter gelijk in de schaduw, doch anders maar creatief ☺.

De Oosterparkwijk bruist weer van de activiteit. Wijkcentrum ‘bij van Houten’ puilt soms uit van de mensen. Velen weten de plek al wel te vinden. 

Elke vrijdag is er nog steeds een gratis avondmaal, iets doneren mag ook. Hoe meer mensen steeds een klein beetje geven, des te langer het kan doorgaan. 

Momenteel koken Hazam en Amy elke week. Ze komen uit Egypte en hebben veel horecaervaring. Ze draaien hun hand er niet voor om een maaltijd voor veel personen op tafel te zetten. In de weken van de Ramadan hebben zij al enkele keren voor meer dan 100 mensen gekookt. 

Om 17.30 uur was er eten voor de Oosterparkers en degenen die de kracht hadden om te wachten, konden na 20.00 uur samen met de moslims aanschuiven. 

Elk jaar eten zij een maand lang voor zonsopgang en na zonsondergang. Zomertijd maakt het nog wat pittiger, want dat betekent een heel uur langer wachten.

Dit jaar was de vastenperiode van 22 maart tot 20 april, daarna feest met veel zoet lekkers, het heet daarom ook Suikerfeest! 

Na Koningsdag, vrijdag 28 april en zaterdag 29 april is er theater in de Paradijsvogeltuin. ‘Overhoop’ heet het stuk en is gemaakt door en voor mensen uit de Oosterparkwijk. Het gaat ook over onze wijk. 

Er is keihard gewerkt door vele mensen om dit stuk zo professioneel mogelijk ten tonele te voeren. We kunnen trots zijn op wat hier allemaal gebeurt!

Het Lentefestival was ook wederom een groot succes. Zoveel blije kinderkoppies.

Wie heeft er wel eens van ‘ploggers’ gehoord? Onlangs liep ik in het park toen iemand me vertelde er twee tegen gekomen te zijn. De oorsprong schijnt in Zweden te liggen. Het is een combinatie van iemand die aan het joggen is en tegelijkertijd zwerfvuil opruimt. 

De ‘pl’ komt van het Zweedse woord ‘plocken’, dat verzamelen of plukken betekent. 

Dus wil je sporten en iets goeds doen voor de omgeving? Het nuttige met het aangename verenigen? Ga lekker ploggen! 

Misschien kun je bij de gemeente of via Duurzaam Oosterpark een vuilniszakhouder vragen, da’s wel handig.