Toen en nu

Op de hoek van het Damsterdiep en de Petrus Campersingel staat prominent een voormalige apotheek. Het gebouw heeft op de begane grond een winkel met woning en bergplaats. De eerste en tweede verdieping herbergen elk twee woningen.

Het is in 1934 in de bouwstijl Amsterdamse School ontworpen door architect Johannes Albertus (Jo) Boer en het heeft een V-vormige plattegrond. De vormgeving is vooral gericht op de hoek, die rond is met veel glas, waardoor het gebouw naar het kruispunt toe open is. 

Mejuffrouw C.L. Huisman was hier de eerste apotheker.

Het kadaster vermeldt voor het pand twee adressen: Petrus Campersingel 1 en Damsterdiep 66.

Zoals we op de foto’s zien is dit Gemeentelijk Monument onveranderd gebleven.

Maar de omgeving is wél veranderd. De recente foto toont links de vorig jaar opgeleverde nieuwbouw en rechts de in 1959 opgeleverde Auke Brugmansflat, ontworpen door de Leeuwarder architect Gerardus Albertus Heldoorn.

En ook vervoersmiddelen, uitgezonderd de fiets, zien er na een kleine 90 jaar heel anders uit.