Oosterportretten

Bart

In de rubriek ‘’Oosterportretten’’ is er aangebeld bij Bart. Hij woont sinds drie jaar in de Gebrand Bakkerstraat en is een tevreden man. Bart is met pensioen, maar staat actief in het leven. Zo sport hij regelmatig, is hij fluitist en geeft daar ook nog les in. Daarnaast schrijft hij light verse (grappige) gedichten die worden gepubliceerd op Facebook, Instagram en YouTube. Het schrijven van gedichten is voor hem een tweede carrière geworden. Mocht je benieuwd zijn, neem dan gerust een kijkje: Bart Adjudant.

1. Wat vind je prettig aan het wonen in deze straat?

Volgens Bart is de Gebrand Bakkerstraat een fijne en sociale straat om in te wonen. Zo is er in deze straat een whatsappgroep, waarin buren elkaar op de hoogte houden of bijvoorbeeld koffie aanbieden als de ander het niet meer heeft. Ook geeft hij aan dat er in deze straat veel jonge kinderen lopen. Tijdens Sint-Maarten kan het daarom wel druk worden aan de deur: “Ik heb nou twee of drie Sint-Maartens meegemaakt en dit jaar was echt gekkenwerk! Er kwamen heel veel kinderen langs de deur en dat vond ik heel erg leuk.”

2. Hoe ervaar je het wonen in de wijk? 

Het wonen in de wijk vindt Bart prettig. Ondanks het levendige van de stad en de helikopters die overvliegen ervaart hij dit toch als een fijne wijk. Bart is een man die houdt van de originele panden en huizen in de wijk. Zo loopt hij graag een rondje door de wijk heen om te genieten van de omgeving: “De sfeer van de wijk spreekt mij aan.” Daarbij vindt hij de stad makkelijk met de fiets te bereiken wanneer er markt is. Op andere dagen gaat hij graag lopend de stad in.

3. Wat vind je de mooiste plek in de wijk?

Een favoriete plek heeft Bart niet. Hij vindt heel veel dingen aan de wijk mooi! Dan vooral de plekken die nog in oude staat zijn, zoals de kerk. Hij raadt andere bewoners van de Oosterparkwijk aan daar eens langs te wandelen. Bij de Jumbo aan het Linnaeusplein kan je een gratis boekje pakken waar verschillende wandelroutes door de wijk zijn aangegeven: Stap voor Stap door de Oosterparkwijk. Het boekje van de wandelroute gaat bijvoorbeeld ook in op de Amsterdamse schoolarchitectuur en dat vindt hij interessant: “Er staan een hele hoop mooie panden in de wijk. De kerk op de hoek bij de Lidl. Dat is toch één van de mooiste kerken die ik ken! Jaren ’20 en ’30 zie je vooral terug in deze wijk. Wat ik heel mooi vind is dat ze alles restaureren in oude stijl.”

4. Wat vind je de leukste herinnering met de mensen uit de buurt?

Bart vond de coronaperiode geen fijne periode, omdat iedereen afstand van elkaar moest houden en binnenbleef. Al met al heeft hij er veel van proberen te maken om dit toch een goede periode te laten zijn. Samen met een oude vriendin en nu ook buurvrouw, die verderop in straat woont, heeft Bart met videobellen gekookt en gegeten: “Dit was een bijzondere, maar toch fijne ervaring, omdat je op deze manier ondanks alles contact hebt met elkaar.”

5. Wat zou je graag nog willen zien in de wijk?

Dat kan Bart niet zo bedenken. Een hoop van die mooie panden in de wijk hebben een openbare functie, dus uit nieuwsgierigheid is hij bij veel al eens binnen geweest!

6. Wat is een tip om naar toe te gaan voor de mensen in de wijk?

“Ga die wandelingen doen!” Hierdoor leer je heel veel leuke feitjes over de wijk kennen en proef je echt de sfeer van de wijk. Wat Bart eerder al heeft gezegd is dat de kerk aan het Wielewaalplein echt een aanrader is om naar binnen te gaan. Hij is hier toevallig wel eens binnen geweest toen zijn dochter een voorstelling ging geven, want dit was in de kerk. Volgens hem is echt de moeite waard om hier eens naar binnen te lopen!

Ismaël

In de rubriek ‘’Oosterportretten’’ is er aangebeld bij Ismaël. Hij heeft de afgelopen 23 jaar met veel plezier in de Hortensialaan gewoond en wil er nog graag blijven wonen. Ismaël kookt graag en doet dit ook vaak voor anderen. Er komen regelmatig mensen langs om bij hem te eten. Verder heeft Ismaël veel contact met buurtbewoners. Ismaël helpt graag jonge mensen die het moeilijk hebben door met ze in gesprek te gaan. Tijdens het gesprek zitten we in de voortuin van Ismaël zijn buurman in de zon te kletsen. 

1. Wat vind je prettig aan het wonen in deze straat?

Ismaël vindt het prettig dat hij contact heeft met de vele buurtbewoners in de straat en dat iedereen zo gemoedelijk met elkaar om gaat. Ook vindt hij het fijn dat het rustig is in de straat. Ook ging Ismaël iedere week met de buurman naar de markt in de binnenstad. De mensen in de straat zijn heel gastvrij, er wordt van alles van elkaar geleend. Iedere vrijdag gaat hij met een aantal uit de buurt borrelen: ‘’Dat is hartstikke gezellig en we zitten dan tot laat in de avond. Ik ga dan lekker koken en hapjes maken.’’ 

2. Hoe ervaar je het wonen in de wijk? 

Ismaël ervaart het wonen in de wijk prettig: ‘’In de wijk wonen allemaal liefhebbende mensen.’’ Hij komt niet veel in andere delen van de wijk, wel heeft hij contact met mensen die een straat verder op wonen. Zo helpen ze elkaar dan met tuinieren. Hij maakt altijd gebruik van de supermarkt die om de hoek van de straat zit. Ook vindt hij het goed dat het WIJ-team in de wijk zit, hij verwijst mensen daar ook naartoe als hij merkt dat diegene daar behoefte aan heeft. 

3. Wat vind je de mooiste plek in de wijk?

Volgens Ismaël is de mooiste plek in de wijk zijn eigen tuin. Ismaël houdt van planten en tuinieren, er staan dan ook veel planten in zijn tuin. In de zomer maakt hij veel gebruik van zijn tuin en wordt er ook regelmatig gebarbecued. Daarnaast zegt Ismaël: ‘’Bij de vijver, waar de oude school zit, om lekker te vissen.’’

4. Wat vind je de leukste herinnering met de mensen uit de buurt?

Er wordt regelmatig een barbecue georganiseerd met andere bewoners uit de buurt en dat is altijd heel gezellig. Ook is het leuk dat iedere week wordt bijgepraat met verschillende bewoners in de straat. Daarnaast vergeet Ismaël nooit meer dat een buurvrouw, die op leeftijd was, aan hem vroeg hoe het ging. Ismaël zei daarop: ‘’Jij vraagt aan mij hoe het met mij gaat, maar ik moet eigenlijk vragen hoe het met jou gaat.’’

5. Wat zou je graag nog willen zien in de wijk?

Wat een toevoeging zou kunnen zijn voor de wijk is een zwembad. Het zou leuk zijn dat de kinderen daar gebruik van kunnen maken. Ook meer sportgelegenheden voor oudere mensen zou fijn zijn: ‘’Volleyballen, basketballen en badmintonnen zou ik mooi vinden om te doen.’’

6. Wat is een tip om naar toe te gaan voor de mensen in de wijk?

Een tip om naartoe te gaan in de wijk is de vijver Bij van Houten om te vissen. Laatst was hij daar samen met de buurman en zijn kleinzoon: ‘’De buurman was aan het schrijven en ik zat met mijn kleinzoon te vissen.’’