9 Tips: Haal meer uit uw statiegeld

Door Michiel Meeuwsen

Sinds een aantal maanden zit er ook statiegeld op blikjes. Dit heeft aantoonbaar tot minder blikjes in het zwerfvuil geleid, zo heeft Rijkswaterstaat laten onderzoeken.

Toch is het niet allemaal hosanna. Vergeleken met landen als Duitsland en Denemarken blijven we ver achter met het inleverpercentage. Ook bij de automaten in de supermarkten is er veel ergernis. Ten eerste omdat de machines vaak haperen of zelfs urenlang buiten gebruik zijn vanwege defecten. Ook staan er vaak lange rijen voor de automaten omdat het inleveren tijdrovend is en er soms klanten zijn die tassenvol tegelijk inleveren. Hieronder 9 tips die hopelijk tot minder ergernis en wellicht ook tot een grotere opbrengst voor u als consument zullen leiden.

1. Giet thuis alle blikjes helemaal leeg. Vooral bij plastic flesjes kan een restant aan frisdrank ervoor zorgen dat het apparaat uw flesje niet accepteert en weer uitspuugt.

2. Veel mensen denken dat de machines alleen flesjes accepteren met plastic dop. Dit is niet zo. Er zijn veel inzamelpunten voor flessendoppen, deze worden dan aangewend voor goede doelen.

3. Gedeukte flesjes en in mindere mate ook blikjes worden vaak geweigerd. U kunt flesjes makkelijk weer in vorm krijgen door erin te blazen. Maar met de achterkant van een pollepel is vrijwel elk flesjes en blikje weer in vorm te krijgen. Belangrijk bij blikjes is dat de streepjescode goed leesbaar moet zijn voor de machine.

4. De ervaring leert dat de machine blikjes eerder accepteert als u het blikje invoert met de streepjescode aan de bovenkant.

5. Geef niet meteen op. De apparaten spugen soms ook ten onrechte blikjes en flesjes weer uit. Nog een keer proberen loont vaak de moeite, bij een tweede of derde poging gaat het vaak wel goed.

6. Ga inleveren in de daluren. ‘s Ochtends vlak na openingstijd of ‘s avonds na achten is het veel rustiger bij de inleverpunten. Vooral niet zondag om 12.00 uur of in de middagdrukte van 16.00 tot 18.00 uur gaan inleveren, want dan staan er vaak lange rijen.

7. Spaar geweigerde items op. Er zijn bepaalde flesjes en blikjes die ondanks het eurotekentje dat erop staat, geweigerd worden. Het loont de moeite om deze te bewaren en in de daluren aan een medewerker van de supermarkt te vragen waarom ze geweigerd worden. Vooral bij AH en Jumbo zijn ze vaak wel behulpzaam en krijgt u alsnog uw statiegeld voor deze items.

8. Kratjes dienen voor minimaal de helft gevuld te zijn met flesjes, anders worden ze niet geaccepteerd. Lege kratjes kunt u niet inleveren. Ook hier geldt dat de flesjes niet nog restjes bier mogen bevatten, een beetje is niet erg maar zijn ze nog halfvol dan weigert de machine het kratje.

9. Lever niet teveel tegelijk in. Vooral in de spitstijden in de winkels kunt u met boze wachtenden achter u te maken krijgen.