Nacht van de Nacht

Door Frans Geubel en Mathilde Boersema

Op zaterdag 28 oktober vindt voor de 19e keer de landelijke Nacht van de Nacht plaats. Dit initiatief van de Natuur- en Milieufederaties heeft als doel Nederland weer wat donkerder en duurzamer te krijgen. Licht waar het moet en donker waar het kan. Particulieren, gemeenten en bedrijven in heel Nederland doven de lichten om lichtvervuiling te verminderen. Op veel plekken zijn activiteiten om mensen bewust te maken van de enorme hoeveelheid licht die ‘s nachts brandt en om mensen te laten ontdekken hoe mooi de nacht is. 

In de Oosterparkwijk worden twee verschillende activiteiten georganiseerd die hierbij aansluiten: een wandeling door de wijk én vier verschillende natuurlezingen in de Ooster-kerk. Ze zijn voor iedereen toegankelijk, deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.  

Wandeling door de Oosterparkwijk onder leiding van Frans Geubel

Tijdens een wandeling van ongeveer 50 minuten, inclusief enkele bijzondere ontmoetingen, verkennen we samen de duistere plekken in de wijk. Vertrek: 19.00 uur.

Start- en eindpunt: de hoofdingang van de Oosterkerk, bij de kruising aan de E. Thomassen à Thuessinklaan 1.

Lezingen over de natuur bij nacht, door bioloog Klaas Nanninga

Tijdens de Nacht van de Nacht geeft bioloog Klaas Nanninga in de Oosterkerk vier verschillende korte lezingen over nachtelijke natuurverschijnselen. Als gepassioneerde eigenaar van het Natuurmuseum in Groningen, voormalig biologiedocent en christen neemt hij u graag mee in de wonderlijke wereld van de natuur bij nacht. Elke PowerPointpresentatie duurt ongeveer 20 minuten. Hierna is er ruimte om na te praten, de sfeervol verlichte Oosterkerk te bewonderen en van muziek te genieten. 

Tijd & thema: 

20.00 uur: Slapende dieren en planten 

21.00 uur: Actieve dieren en planten 

22.00 uur: Het heelal 

23.00 uur: Uitleiding: de nacht en ik

 Op de website www.nachtvandenacht.nl staan alle activiteiten die in Nederland worden georganiseerd. Ook kunt u hier aangeven of u zelf het licht uitdoet. Hoe donker zal het in de Oosterparkwijk worden? Wij zijn benieuwd!