Open Monumentendagen 9 en 10 september

Het Rioolgemaal Damsterdiep (nr.146) is een onopvallend gelegen, maar opmerkelijk kubistisch vormgegeven gemaal, gebouwd in 1928 om de nieuwe stadsuitbreiding Plan Oost (de latere Oosterparkwijk) te bemalen. Siebe Jan Bouma tekende voor het ontwerp. De bekende beeldhouwer Willem Valk ontwierp de abstracte sculptuur (de cijfers 1928) links naast de ingang. 

Het interieur bezit nog de originele groen geglazuurde lambriseringen en de betegelde vloeren met geometrische patronen in oranjegeel en zwart. Kleurig glas-in-lood in abstracte patronen in de hoge smalle stalen ramen verlenen de ruimte een prachtige sfeer. Het rioolgemaal pompt al het afvalwater uit de stad Groningen via een acht kilometer lange persleiding naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Garmerwolde. De immens grote pompen in de kelder van het gemaal zorgen voor de druk en duwen als het ware het water naar de zuivering. Deze kelder is normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek.