Column: Aandacht voor talenten

Het is eind november en ik zit te luisteren naar iemand die een mooi verhaal houdt dat mij erg aanspreekt.

Het gaat over het ontdekken en respecteren van talenten.

De oorsprong, vind ik, ligt al in de manier waarin we naar elkaar kijken.

Wat zien we wanneer we een persoon voorbij zien komen. Zien we een man, vrouw, iemand van kleur, iemand die op een (voor mij) bijzondere manier zich beweegt. En we kunnen dit rijtje met talloze voorbeelden aanvullen. Dat mag ieder voor zich gaan doen wanneer men dat wil.

Iedereen heeft talenten

Ik durf dat met stelligheid te zeggen. Echter hangt het ervan af of deze ook worden ontdekt, gewaardeerd en gerespecteerd. Daarbij is ook belangrijk dat anderen deze willen zien, niet alleen ouders maar ook mensen uit de omgeving. Uit mijn directe omgeving heb ik waargenomen dat de dromen van dit kind pas waarheid werden toen mensen haar vroegen… “Wat wil je nu echt worden?” Tot dan toe werd deze vraag nooit gesteld. Antwoord… “Secretaresse”. Resultaat… “Dan ben je vanaf nu onze secretaresse”. En zo geschiedde. Ook kreeg zij de gelegenheid een boek uit te geven. Voor iemand van haar statuur een hele uitdaging. Het is gelukt omdat anderen de mogelijkheden zagen en hier mee aan de slag gingen.   

De illustratie is tekenend. Deze kan laat zien waar het om gaat. En ook het verhaal van deze kan laat zien hoe er soms mee om wordt gegaan.

De kan is gekocht in Londen. Men kon het aan de straatstenen niet kwijt.

Reden… Er stond een mevrouw met boerka op. Mijn blik werd getrokken naar het kind in de rolstoel. Deze kan geeft aan waar het om gaat in mijn visie. Natuurlijk mag iedereen vinden wat ie wil. Maar met elkaar vormen we de maatschappij, de samenleving. Of je nu iemand van kleur bent, je zit in een rolstoel, je bent een samengesteld gezin, of je nu 1 of 2 moeders, 1 of 2 vaders hebt, of iemand kleedt zich anders dan je gewend bent, whateverrr. We willen allemaal de ruimte. Ik ben in ieder geval blij met deze kan. En wat de talenten betreft, ik heb ze en probeer ze zoveel mogelijk te gebruiken. Jij ook??