Natuur in uw wijk: de steenmarter

Door: Michiel Meeuwsen

Ze zijn berucht vanwege het doorknagen van bedrading in gebouwen, maar ook onder de motorkap van uw auto. Steenmarters komen zo nu en dan in het nieuws als ze schade hebben veroorzaakt door het doorbijten van elektriciteitsdraden. De steenmarter, ook wel fluwijn of stadsmarter genoemd, komt ook voor in de Oosterparkwijk. Het roofdiertje wordt vaak gespot in de buurt van het Certe-gebouw, en ook in de Merelstraat en in de buurt van het wijkcentrum Bij Van Houten komt hij voor. Het vooral een nachtdier dus je maakt de meeste kans om er een te zien als het donker is.

De steenmarter is verwant aan de boommarter maar er zijn duidelijke verschillen. Zo heeft de steenmarter een witte keelvlek en de boommarter een meer gelige. De boommarter is meer te vinden in het buitengebied en niet in steden. De steenmarter daarentegen voelt zich prima thuis in de stad en met name in oude gebouwen, daar houdt hij van. Met name zolders en kelders, daar vertoeft hij graag. Hele kleine openingen zijn al genoeg om zich toegang te verschaffen. Een kleine kier of een gat in een muur is al genoeg. Ook kan het beest goed springen dus vanuit een hoge boom kan hij op het dak van een gebouw springen. Stommelende geluiden op zolder alsof er een inbreker in huis is, dat kan ook een steenmarter zijn!

Ook bij het wijkcentrum hebben wij sporen van de steenmarter gevonden. In de kelder van het oude pand vinden we regelmatig ontlasting van de steenmarter. Die kelder gebruiken ze dus als een soort van latrine, want hun eigen nest bevuilen doen ze niet. Een andere aanwijzing dat er mogelijk steenmarters op zolder en de vlieringen actief zijn, zijn regelmatig terugkerende vliegenplagen. Steenmarters jagen buiten en nemen hun buit mee naar binnen. In de restanten van opgevreten kadavers leggen vliegen hun eitjes. Steenmarters eten van alles, afhankelijk van wat er aanwezig is in zijn jachtterrein. Dat kunnen muizen zijn, ratten, kikkers, hagedissen en vogels. In de kelder hebben wij wel resten van muizen en kleine vogels gevonden. Toch staan er ook nog andere dingen op het menu van een steenmarter: bessen en andere vruchten, eieren en regenwormen.

Een vraag die kattenbezitters zich wel eens stellen is of steenmarters ook een gevaar zijn voor hun huisdier. Die mensen kunnen wij geruststellen, katten en steenmarters zullen elkaar ‘s nachts best vaak tegenkomen, maar ze negeren elkaar doorgaans. Er zijn geen verhalen bekend dat marters katten aanvallen of andersom. Een onderzoeker heeft op beelden, gemaakt met nachtcamera’s, een enkele keer gezien dat een kat en een steenmarter op een speelse manier met elkaar omgaan. Maar dat lijkt eerder uitzondering dan regel te zijn.

Maakt u een keer een avondwandeling en weet u niet zeker of u nou een kat zag of een steenmarter? Steenmarters hebben een veel langere staart dan katten en ze bewegen zich op een huppelige manier, met sprongetjes.

Tot slot, de steenmarter is een beschermde diersoort, dus bejagen mag niet. Middelen om overlast gevende steenmarters te verjagen zijn een antimarterspray en het schijnt ook te helpen om een klein radiootje in de ruimte neer te zetten want ze houden niet van lawaai.

De ontlasting van een steenmarter