Groentje: Lente in zicht!

Langzaam mogen we ons klaar gaan maken voor de lente. April doet natuurlijk nog lekker even wat hij wil, maar het is in zicht. Deuren open, ordenen, schoonmaken en natuurlijk de tuin in of het balkon op. Dit is de tijd dat er weer overal zaden en prille plantjes te koop zijn en te ruil! Check bijvoorbeeld de voedselbanken voor bijen. Bij ‘bij Van Houten’ staat er een en ook in de Paradijsvogeltuin. Op 22 april is het nationale zaaidag.

Hoe we ook verlangen naar de zon, voor de pas gestrooide zaadjes is het wel noodzakelijk dat er geregeld een buitje valt. Zo niet, dan zelf bewateren. Maar voor een buitje (niet te hard, want dan spoelt alles weg of op een hoopje) gaat april vast nog wel zorgen. Beter nog wel op alles voorbereid zijn, het heeft in april zelfs nog wel eens gesneeuwd.

Ik heb zin om weer eens wat kledingstukken uit te trekken. Weg met die dikke sokken en winterjassen. Er zijn momenteel een aantal mensen die zich hebben bekwaamd in onder alle weersomstandigheden te zwemmen. Winterzwemmers heten ze. Dit gebeurt in natuurwateren. Je bent dus geen winterzwemmer als je in december een duik in het zwembad van Kardinge neemt. ☺ Deze mensen hoeven misschien niet zulke dikke kleding te dragen met koud weer, omdat ze hun lichaam hebben getraind met kou om te gaan. De schok van het koude water schijnt de boel in je lichaam steeds weer in opperste paraatheid te brengen. Witte bloedlichaampjes worden aangemaakt, wat goed is voor je immuunsysteem en allerlei hormonen vieren hoogtij,  heerlijk klinkt het. Toch wandel ik liever met kleren aan door ons park en hou het zwemmen voor de zomer. Ieder z’n ding.

Liep je wel eens rond de vijvers en dacht je dat we heel veel kraaien hebben in de Oosterparkwijk? Waar en niet waar. Niet alle zwarte vogels zijn kraaien. We hebben ook roeken en kauwtjes. Waar zit ‘m het verschil nou in? Een kraai is helemaal zwart, ook z’n snavel is donker. Een roek is ook zwart, maar zijn snavelbasis is licht van kleur. Dan heb je nog het kauwtje, die aanmerkelijk kleiner is met lichte, priemende oogjes. Ze behoren alledrie tot de kraaiachtigen. Wie daar overigens ook bij horen zijn de ekster en de Vlaamse gaai. De ekster is makkelijk te herkennen met zijn zwart witte verenkleed. Zijn staart lijkt van een afstandje ook zwart, maar als de zon erop schijnt heeft hij een prachtige blauwgroene glans. De Vlaamse gaai is roze/bruin, z’n staart wit en zwart, hij heeft zwarte baardstreepjes en opvallend mooie lichtblauw met zwart gestreepte veertjes aan zijn vleugels.

Kijk maar eens op je volgende wandeling of je ze allemaal kunt spotten!