Klaprooslaan Oosterparkwijk

Volop activiteiten in De Klaproos

Een school is het al lang niet meer. Toch spreken veel Oosterparkers nog altijd over ‘de gele schoule’, wanneer ze het over het karakteristieke gebouw aan de Klaprooslaan hebben, waar in het verleden les werd gegeven. Sinds het onderwijs eruit is getrokken, heeft het pand verschillende functies gehad. Zo bood het een tijdlang onderdak aan de kinderopvang. Vorig jaar kreeg het gebouw een nieuwe huurder: De Klaproos. Dit is een stichting die organisaties bij elkaar brengt die op tal van terreinen actief zijn. Dit kan een maatschappelijke instelling zijn, maar ook een kunstenaarsclub, een groep musici, een pedagogisch bureau, een culinair bedrijf, een yogavereniging of een vrouwenpraatgroep. Inderdaad – dat is een heel breed palet. Maar er is wel een gemeenschappelijk doel dat hen bindt: de deelnemende organisaties streven allemaal naar een gezondere en menswaardiger samenleving. Leonie Kolkena, programmeur bij de stichting, geeft een toelichting.

Profound Play is een van de organisaties die hier een ruimte huurt. Zij maken theatervoorstellingen voor het jonge kind. Elders in het gebouw wordt er gemusiceerd. Begin april is de Herstelacademie gestart met bijeenkomsten voor jong volwassenen, waarbij een herstelproces in gang wordt gezet na een intensieve periode of intensieve gebeurtenis in iemands leven. Verder houdt Leonie, een naamgenoot van mij, zich bezig met voedsel en koken. Ze geeft cursussen over fermentatie, plantaardige producten en over nog heel veel meer. Ook organiseert ze eens in de maand een buurtmaaltijd. Wie zin heeft om een keer aan te schuiven – kom langs. Iedereen is welkom. De data waarop de gemeenschappelijke maaltijden plaatsvinden, staan in de buurt-agenda. Je moet je wel tevoren opgeven, zodat we weten op hoeveel mensen we moeten rekenen.”

Al heel wat instellingen hebben in De Klaproos hun plek gevonden.

“Dat klopt. Maar ook over eenmalige activiteiten valt er te praten. Wanneer iemand hier een feest wil geven, kan dat. Niet iedereen zal op de hoogte zijn van wat er allemaal in De Klaproos plaatsvindt. Om de buurt kennis met ons te laten maken, houden we iedere woensdag tussen drie en vier uur open huis. Ook dan is iedereen welkom. Verdere informatie is te vinden op onze website www.onderwijscreatie.nl.”