Artikel in De Volkskrant
Op 1 januari trad de zogeheten Omgevingswet in werking. Idee achter deze wet is dat omwonenden en belanghebbenden via klankbordgroepen zo vroeg mogelijk bij nieuwbouwplannen worden betrokken. Het gaat dan bijvoorbeeld om het aanleveren van ideeën of het formuleren van bezwaren. De nieuwe deelwijk Stadshavens is een proefproject om de nieuwe wet uit te testen.
In De Volkskrant van 23 april kwamen diverse betrokkenen aan het woord om hun ervaringen rond inspraak te delen. BO-secretaris Jaap de Graaf: “We denken graag mee. Het is begrijpelijk dat ze hier willen bouwen. Daar zijn we ook helemaal niet tegen.” Er is dan ook veel tijd geïnvesteerd om op de plannen te reflecteren en suggesties te geven, want het ontwerp-omgevingsplan telde meer dan 1.150 pagina’s. Het resultaat was niet zo bevredigend, want vrijwel alle adviezen en tegenwerpingen (ongeveer 200) werden afgewezen. Rein Bish van de Bewonersvereniging Damsterbuurt verklaart teleurgesteld in de krant: “Al dat gepraat over participatie blijkt een grote wassen neus.”
Probleem was dat de exploitatie al was begonnen voordat de inspraak begon. Gemeente en projectontwikkelaars zetten er duidelijk vaart achter. Wethouder Rik van Niejenhuis wijst erop dat veel plannen toch zijn aangepast, omdat omwonenden lang hebben meegedacht: “Maar uiteindelijk moet je als bestuur afwegingen maken. En dan kun je nooit iedereen tevreden stellen. Mensen die al een huis hebben, laten zich horen en kunnen zich verenigen. Ik ben er ook voor de mensen die nog géén huis hebben.”
Wico Ankersmit, directeur van de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland en zelfstandig adviseur, wijst op het complexe karakter van de wet. Volgens hem zijn de verwachtingen te hoog: “Het belang van de omgeving is een van de vele belangen die in ogenschouw moeten worden genomen, naast bijvoorbeeld duurzaamheid en economische ontwikkeling. De omgeving mag wel meepraten, maar die beslist niet, terwijl die indruk wel eens wordt gewekt.”
Het artikel bood zo een reeks aan perspectieven rond de Omgevingswet én Stadshavens en vertelde zo ook iets over de gesprekspartners van de BO. Wil je het artikel lezen? Neem dan contact met ons op via ons nieuwe mailadres:bestuurbo@oosterparkgroningen.nl.
Parkeernota
De gemeente heeft een nieuwe parkeernota geformuleerd en daar heeft de BO wel vraagtekens bij. Op 2 mei hebben we hierover al een uitgebreid bericht op Facebook gezet. Op 13 mei hebben we een brief gestuurd naar zowel de SP als de CU, die ook coalitiepartners zijn, om het een en ander te vragen en voor te leggen. Wil je de brief lezen? Neem ook dan contact met ons op via bestuurbo@oosterparkgroningen.nl. Wordt dus zeker vervolgd!