Aandacht voor het tuinteam

Onze wijk is een groene wijk. We hebben twee parken – het Pioenpark en het Oosterpark. En er zijn veel huizen met een tuintje, geen grote lappen grond, maar toch, meestal groot genoeg om er iets leuks van te maken. Veel bewoners beleven veel plezier aan hun stukje groen. Maar wanneer de jaren gaan tellen, wordt het moeilijk de tuin goed bij te houden. Grasmaaien, de heg knippen en bomen snoeien lukt dan niet meer. Kinderen springen soms bij, maar als deze een druk leven hebben of ver weg wonen, is het niet altijd mogelijk een beroep op hen te doen. En een hovenier inhuren is voor veel mensen te duur. In dat geval kan het tuinteam uitkomst bieden. Een groepje vrijwilligers dat iedere maandag- en woensdagochtend op pad gaat om bewoners in de wijk te helpen met het onderhoud van hun tuin. Het tuinteam telt momenteel vier leden: Sandrine Audouy, Jan Duim, Luuk Penning en Henk Heino. Ze gaan professioneel te werk. Benodigde materialen, zoals een heggenschaar, een hark en een schoffel zijn aanwezig, evenals een strimmer, een apparaat waarmee de geoefende tuinier onkruid tussen de tegels verwijdert. Daar hoeft de bewoner dus niet voor te zorgen. In een bakfiets worden alle benodigdheden naar het adres van die dag vervoerd. Ook gaat er een biobak mee om het groenafval in te storten.

Aan het werk

Op een maandagochtend, eind september, staat een adres aan de oostkant van de wijk op het programma. Een oudere dame heeft de hulp van het tuinteam ingeroepen. Na de zomer met een afwisseling van zon en regen, is haar tuin ietwat verwilderd. Het was de laatste maanden groeizaam weer. Voor vandaag zijn er stortregens voorspeld, maar gelukkig blijft het voorlopig nog droog. Nu en dan laat zich zelfs een waterig zonnetje zien. Goede omstandigheden om aan de slag te gaan. Maar eerst vraagt Jan aan mevrouw wat er moet gebeuren. “Want wij kunnen daarover wel allerlei ideeën hebben, maar de bewoner bepaalt de gang van zaken. Wij zijn uitvoerend.” Nadat mevrouw haar wensen op een rijtje heeft gezet, pakt Luuk de strimmer en maken Sandrine en Henk aanstalten de struiken bij te knippen. Ondertussen klimt Jan op een trappetje om de heg aan te pakken. Het is een opvallend hoge heg die ver boven iedereen uittorent. “Het is maar goed dat Jan zo lang is,” merkt Henk op. “Alleen hij kan er goed bij. Het zou mij niet lukken.” Onder het werken door, wordt er gezellig gebabbeld. Zo vertelt Luuk dat het tuinteam in het begin van de lente nog op dit adres in actie is geweest. “Toen hebben we de tuin klaar gemaakt voor de zomer. Daardoor hebben we er nu betrekkelijk weinig werk aan. Op sommige adressen kun je, als we voor de eerste keer komen, door de bomen het bos niet meer zien.” Sandrine geeft aan het geen punt te vinden dat ze de enige vrouw in het team is. “Op mijn werk zijn al mijn collega’s vrouwen. Allemaal. Thuis heb ik een kat die ook al een meisje is. Ik zit de hele dag alleen maar tussen de vrouwen. Ik vind het prima om af en toe met mannen te werken.” “Ik woon in een flat”, vervolgt Luuk zijn verhaal. “En heb dus zelf geen tuin. Ik vind het lekker om in de buitenlucht bezig te zijn. Ik doe dit vrijwilligerswerk nu acht jaar en heb er nog altijd plezier in.”

Koffie

De bewoonster wordt erbij geroepen. “Deze boom zakt wat naar opzij”, merkt Jan op. “Ik zou hem, als u het ermee eens bent, opbinden. En deze tak zou ik eraf halen.” Mevrouw gaat akkoord. Ze vraagt of de zak tuinaarde die ze nog in de schuur heeft staan, over de grond uitgestrooid kan worden. Dat is geen probleem. Henk gaat direct aan het werk.

Na een kleine twee uur zit de klus erop. De tuin ziet er heel anders uit dan aan het begin van de ochtend. Mevrouw is tevreden. Even later komt ze met een kan koffie naar buiten plus een schaal met koeken. Terwijl ze voor iedereen een kop inschenkt, geeft ze een persoonlijke toelichting. “Ik woon alleen. Tien jaar geleden is mijn man overleden. Hij werkte graag in de tuin. Mij lukt het niet meer. Mijn zoon heeft onregelmatige diensten en heeft weinig tijd. En mijn dochter woont aan de andere kant van het land. Zij kunnen de tuin niet voor me bijhouden. Ik ben heel blij dat het tuinteam het voor me doet. Ik zou niet weten wie ik anders zou kunnen vragen.”

De tuinman

“God is mijn tuinman”, heeft Adriaan Roland Holst, ooit Nederlands beroemdste dichter, een keer gezegd. Dat was aan zijn tuin af te zien. Hij liet de natuur rond zijn huis in Bergen volledig zijn eigen gang gaan. Dat is een keuze. Maar wie zijn tuin liever wil bijhouden, en hij is niet in staat dit zelf te doen, kan beter het tuinteam inschakelen. De medewerkers komen graag bij u langs. En ze leveren vakwerk.

Wie denkt in aanmerking te komen voor hulp door het tuinteam, kan contact opnemen met Saskia Nijburg. Email: saskia.nijburg@wij.groningen.nl. Tel.: 06-21714708. Zij beoordeelt de aanvraag. Vervolgens neemt Henk Heino voor verdere afspraken contact op met de aanvrager. Ook wie het tuinteam wil komen versterken, kan zich bij Saskia melden.