De Oosterkerk opent voor iedereen zijn deuren

Als een stoere, stille wachter staat hij aan de rand van de Oosterparkwijk – de Oosterkerk. Een massief, donker gebouw dat van buitenaf wat ontoegankelijk lijkt, maar dat is maar schijn. Wie de moeite neemt naar binnen te gaan, wordt verrast door de lichte, open ruimte die zich aan hem openbaart. De muren zijn binnen niet donker van kleur, maar bestaan uit geelbruine stenen die warm aandoen. Opvallend zijn de prachtige glas in lood ramen, waar op een zomerse dag het zonlicht door naar binnen valt die de kleuren doet fonkelen. Het is een groot, hoog en imposant interieur – waarin de bezoeker zich toch niet verloren voelt. 

Drie keer in de week heeft u de gelegenheid om de sfeer in deze kerk te ervaren. Op dinsdag en donderdag aan het begin van de middag, en woensdag aan het begin van de avond is de Oosterkerk geopend voor ieder die behoefte heeft aan een moment van stilte, een moment van bezinning, om te bidden, te mediteren, naar de muziek te luisteren, een gesprek te hebben met een van de vrijwilligers  – of om de architectuur te bewonderen. “Iedere bezoeker heeft zijn eigen beweegreden om hier naar binnen te gaan”, legt Gerbram Heek uit. “En iedere reden is goed. Bezoekers zijn in hun enthousiasme voor de architectuur wel eens doorgelopen naar mijn werkkamer. Dat is niet echt de bedoeling, maar wanneer iemand hier komt, enkel uit interesse voor de kerk als gebouw, is dat ook prima.”

“Ik herinner me een jongen die vertelde dat hij, iedere keer als hij langs de kerk liep, aan zijn opa en oma moest denken die beiden overleden waren”, vult Alfred Brink aan. “Nu ging hij voor het eerst naar binnen en heeft hij een kaarsje voor hen gebrand. Hij had het gevoel hen daarmee te eren, wat hem zichtbaar ontroerde. Dat is toch bijzonder?”

Elkander

Op 1 september van dit jaar is in de Oosterkerk een nieuw team van kerkelijke functionarissen in dienst getreden. Een kleine drie maanden later, op een winterse dag in november, zijn vier van hen bijeengekomen voor een kennismakingsgesprek met de wijkkrant. We zitten in de werkkamer van Gerbram Heek, waarvandaan we een mooi uitzicht over de stad hebben, die vandaag wit ziet van de sneeuw. Gerbram is de nieuwe predikant. Nadat hij in Kampen theologie had gestudeerd, is hij beroepen in achtereenvolgens Mijdrecht en Buitenpost. De Oosterkerk is zijn derde gemeente. “Ik ben nog druk bezig met iedereen kennis te maken,” legt hij uit. “Ik richt me hierbij niet alleen op kerkleden, maar wil, in het algemeen, mensen in de wijk en mensen in de stad leren kennen. Wij willen een gastvrije gemeente zijn, waar iedereen zich welkom voelt. Daarom zijn Alfred en Anne Marieke in dienst gekomen. Zij leggen contacten met mensen buiten de kerkelijke gemeente.”

Alfred Brink gaat als missionair opbouwwerker voortdurend naar buiten, de straat op, de wijk in, om mensen te ontmoeten. Enthousiast geeft hij toelichting. “Er is een mooi woord dat ik graag gebruik. Het is een ouderwets woord, je hoort het bijna nooit meer, maar het geeft heel goed weer wat we bedoelen. Het woord ‘elkander’. Het gaat om elk ander. We willen elke ander ontmoeten. En echt niet met de bedoeling hierbij zieltjes te winnen. Het gaat om de verbinding, om de warmte.” Om met andere mensen in contact te komen, is Alfred regelmatig te vinden in Michi Noeki, in het pand van het Leger des Heils en in het wijkgebouw ‘bij Van Houten’. “Alfred is een opbouwwerker die muren wil afbreken”, aldus Gerbram.

Jongeren

Anne Marieke Keizer heeft in haar werk contact met jongeren tussen de achttien en dertig jaar, voor wie ze gespreksavonden organiseert. “Het is een leeftijd waarop iedereen zich nog aan het ontwikkelen is. Jongeren verkeren in een soort tussenfase, ze zijn nog niet gesetteld, ze zijn soms nog zoekende. Dat roept vragen op. Nogal eens speelt er onzekerheid. Er komen veel studenten op de avonden af of ze komen juist als ze afgestudeerd zijn. Sommigen twijfelen over hun opleiding of over hun studiekeuze. Er is alle ruimte om daarover van gedachten te wisselen. Ook worden er wel geloofsvragen besproken. Maar Het gaat niet altijd zo ernstig toe, hoor. De bezoekers komen ook voor de gezelligheid. Voor wie meer diepgang wil, zijn er kleine groepjes opgericht.” Daarnaast is Anne Marieke betrokken bij Oosterlicht – de club die sportactiviteiten organiseert. Op zondagmiddag voor kinderen tot twaalf jaar. En vrijdag voor kinderen van twaalf jaar en ouder. Anne Marieke is het aanspreekpunt voor de spelleiders.

De koster

Ite Meerveld is een van de twee kosters die de kerk telt. Op de vraag wat zijn functie zoal inhoudt, antwoordt Ite dat het deze ochtend voornamelijk bestond uit sneeuw scheppen en zout strooien. “Maar, kort gezegd, is het onze taak de kerkdienst voor te bereiden. Dat betekent dat we de verwarming aanzetten, de geluidsapparatuur en de lichten controleren en nagaan of de looproutes vrij zijn, voor het geval de kerk snel ontruimd moet worden. Verder doen we allerlei hand- en spandiensten. We zorgen voor de inkoop van koffie, thee en closetpapier. We regelen de schoonmaak van het gebouw. En als de kerk open is voor publiek, ben ik, of mijn collega Frederik Haan, altijd aanwezig.”

Kerstwandeling en kerstdiner

De feestdagen naderen. Eind november schittert de stad al van de feestverlichting. Ook het team van de Oosterkerk is druk bezig met de voorbereidingen van het kerstfeest. Speciale aandacht gaat uit naar het evenement dat op 22 december op de agenda staat. Gerbram legt uit dat er die dag om vier uur ‘s middags een kerstwandeling door de wijk plaatsvindt, met aansluitend een kerstdiner. Tijdens deze wandeling – die een kleine anderhalf uur duurt – komen de deelnemers langs locaties waar scènes uit het kerstverhaal worden opgevoerd. Het team benadrukt dat iedereen welkom is. Ook bij deze aanloop tot het kerstfeest richt de kerk zich niet alleen op leden van de gemeente, maar op alle bewoners van de wijk – en daarbuiten. De kerk opent voor iedereen zijn deuren.

De Oosterkerk is iedere dinsdag en donderdag van 12.00-13.30 en iedere woensdag van 18.30 tot 20.00 open voor publiek.

Verdere informatie is te vinden op www.groningenoost.nl

Voor de kerstwandeling en/of het kerstdiner kan men zich opgeven via email: kerstoosterkerk@gmail.com

Gerbram Heek is te bereiken via email: gerbramheek@groningenoost.nl