Oogst op de Paradijsvogeltuin: een jaar vol smaken en groei

Er wordt wel eens gegrapt over de magere oogst op de Paradijsvogeltuin. Maar dat was zeker niet het geval! Het afgelopen jaar was de oogst juist overvloedig en divers, ondanks de uitdagingen die het weer ons bracht.

Van komkommers tot watermeloenen in het KASteel
Wie dacht dat het moeilijk zou zijn om een goede oogst te behalen, had eens een kijkje moeten nemen in het KASteel. Daar hingen komkommers en watermeloenen letterlijk vanaf het plafond! En het resultaat? Heerlijke rijpe vruchten! Maar dat was niet alles. Uit de tuinen zelf kwamen aardappels, mais, tuinbonen, erwten, sugar snaps, snijbiet en palmkool.

Bessen, bessen en nog eens bessen
De tuin was een waar bessen-paradijs. jostabessen, Japanse wijnbessen, frambozen en aardbeien werden in overvloed geplukt. Ondanks een bijzonder nat voorjaar (feestje voor de slakken!), konden we toch genieten van een aardige oogst van groente en fruit.

Bijzondere yaconknollen
Eind november was het tijd om de knollen van de yacon op te graven. Deze wortelknol, die eruitziet als een soort zoete aardappel, is niet alleen lekker, maar ook zeer gezond. Yacon bevat inuline, wat goed is voor de spijsvertering en bloedsuikerspiegel. Wat deze plant nog specialer maakt, is dat je de broedknolletjes, die boven de eetbare knollen zitten, kunt gebruiken om nieuwe planten te kweken. Een mooie cirkel van hernieuwde groei!

Het voedselbos: een systeem van samenwerking
Naast het KASteel is er ook nog een stukje terrein waar het voedselbos wordt aangelegd. In dit voedselbos kunnen we eetbare planten, struiken en bomen vinden die bijdragen aan een ecologisch evenwicht. Er staat van alles, een mispel, een krentenboom, een vijg, een erwtenstruik en zelfs een uiensoepboom – voor de lekkerste soep ooit! Verder zorgen de vele wilgen, die als eerste in het voorjaar bloeien, voor een welkome bron van nectar voor bijen en andere bestuivers. De jongste aanwinst bestaat uit vijf appelbomen, die al 20 jaar oud zijn. Ook komt er nog een tamme kastanje bij.

In de grond groeien aardperen, terwijl jostabes en kruisbes in de zomer bessen zullen opleveren. Daartussen vind je daslook, kardoen, diverse kruiden en bloemen die niet alleen eetbaar zijn, maar ook de biodiversiteit versterken. In het midden van dit alles bevindt zich een vijvertje of wadi, waar kikkers en hagedissen zich thuis voelen. Het voedselbos begint zich langzaam maar zeker te ontwikkelen, met als doel een systeem waarin alles met elkaar samenwerkt.

Van beton naar een groen paradijs
Een van de grootste uitdagingen bij de aanleg van het voedselbos is de ondergrond. Die bestaat namelijk uit beton, waar planten natuurlijk niet op kunnen groeien. Maar stap voor stap wordt er gewerkt aan het opbouwen van een gezonde bodem. Tijdens de klusdagen wordt organisch materiaal aangebracht in lagen, te beginnen met takken en boomstammen die buurtbewoners naar de tuin brengen. Dus breng alsjeblieft meer! Daarna volgt een laag wol, die helpt om vocht vast te houden en voedingsstoffen te leveren, terwijl ook de juiste schimmels zich kunnen vestigen. Dan komt er een dikke laag karton op, gevolgd door aarde. Dit zorgt ervoor dat er uiteindelijk een rijke, vruchtbare bodem ontstaat waarin de planten kunnen floreren. Iedereen doet mee aan het uitdenken, ontwerpen en inrichten.

Kleine stapjes, grote vooruitgang
Het voedselbos op de Paradijs-vogeltuin is een werk in uitvoering, en iedere klus- en tuiniersdag draagt bij aan de opbouw van deze gezamenlijke onderneming. Het is inspirerend om te zien hoe bewoners en de wijk zich samen inzetten om een mooie en smakelijke toekomst te creëren. Het resultaat is een levendig en zelfvoorzienend systeem, waarin mensen, planten en dieren samenwerken en het hele jaar door kunnen genieten van de vruchten van hun arbeid. Het voelt niet als werken, maar meer als spelen. De oogst bestaat daarnaast uit verbinding met elkaar, de buurt en de verdere omgeving. Ook dit is een langzaam proces, maar levert nu al goede oogst. Veel mensen weten ons te vinden voor een evenement, creatieve workshop of filmavond.

Het zijn mooie voorbeelden van hoe een gemeenschap samen kan werken om de natuur een handje te helpen en te genieten van de overvloed die deze samenwerking met zich meebrengt. Dus, of je nu geniet van een komkommer uit het KASteel, een handjevol jostabessen, een lekkere maaltijd met groente uit de tuin of een feest, het is duidelijk: op de Paradijsvogeltuin is er meer dan genoeg oogst om van te smullen!