Theatrale wandelingen

De engel Gabriël kondigt de geboorte van Jezus aan en het engelenkoor zingt ‘Ere zij God’. Op de foto is men er nog nét niet helemaal klaar voor. De Oosterkerk organiseerde op 22 december een wandeling, waarin het Kerstverhaal in acht scènes werd uitgebeeld. Denk aan het kerststalletje, maar nu met echte mensen en aan het eind van de wandeling een echte baby. De wandeling verliep zonder begeleiding; de route was uitgestippeld door glaasjes met lichten op het trottoir. Je liep in kleine groepjes, die steeds met tussenpozen vanuit de kerk vertrokken. Via De S.S. Rosensteinlaan, Petrus Campersingel, Kooykerplein, Gerbrand Bakkerstraat, Jan Hissink Jansenstraat, Gorechtkade en Thomassen à Thuessinklaan belandde men weer in de kerk, waar in een nis met stro het kindeke vredig lag te slapen bij mama Maria en papa Jozef.

Hierna was er op het schoolplein naast de kerk warme chocolademelk en zang van het Wijkkoor Eusterpaark.

Tijdens zo’n wandeling gebeurt er heel veel, niet alleen concentreer je je op de scènes, ook de omgeving die je zo goed kent, lijkt er wat anders uit te zien, en soms valt je oog op een detail, dat je nog niet eerder had gezien. De Oosterparkwijk met de vele kleine straatjes leent zich goed voor (theatrale) wandelingen.

Zo presenteerde de Oosterkerk tijdens de Nacht van de Nacht in oktober 2023 een wandeling in het donker, onder leiding van de auteur dezes. Dichteres C’rienke Antuma droeg op verschillende locaties haar gedichten voor, wijkschrijver Anke Odinga vertelde een verhaal en in de donkerste bosjes van het Oosterpark stond het wijkkoor Eusterpaark verscholen. Dat was magisch, want men stond vlak voor het koor, maar zag het niet en hoorde het alleen. Tijdens de laatste noten kwam de volle maan vanachter de wolken tevoorschijn!

Wat langer geleden vonden er drie fraaie en groot opgezette theatervoorstellingen plaats, alledrie geproduceerd door Stichting Metafora: Jacqueline Pieters (zakelijke leiding) en Astrid Warntjes (artistieke leiding). Deze voorstellingen gaven elk een beeld van de Oosterparkwijk en gebruikten als basis een wandeling.

Zoals in 2015 met de muzikale theaterwandeling ‘Op Verhaal in de Oosterparkwijk’, naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van het Treslinghuis. Dit was een wandeling door de Bloemenbuurt die van het verleden naar het heden voerde, met scènes buiten en binnen.

In 2018 volgde de theater-detective ‘Moord in Plan Oost’, ter gelegenheid van de sloop van het Treslinghuis. Hierin werd er alleen gewandeld binnenin het Treslinghuis, dat helemaal werd benut, met veel aandacht voor de geschiedenis.

En tenslotte in 2019 ‘Ons kent Ons’, een wandeling door de wijk met scènes op straat, in huiskamers en in Ons Belang.

Zoals gezegd is de Oosterparkwijk heel geschikt voor theatrale wandelingen; dat er dus nog vele mogen volgen!

De groep wandelt langs ‘de dame met het hondje’ op het Linnaeusplein.