Een zomerse theatervoorstelling

De afgelopen zomer trok de Amsterdamse theatergroep Teatro Munganga door Groningen om in tien wijken in de stad twintig voorstellingen voor kinderen te geven. De opvoeringen vonden plaats in de eigen bus, de busganga, een klein theatertje op wielen, met een bescheiden podium, rode toneelgordijnen en zitplaatsen voor maximaal 35 personen. Acteur Carlos Lagoeiro speelde het stuk ‘Piet en het broertje van de maan’, een soort sprookje, gebaseerd op een fantasie van zijn dochter Taina. Het werd aangekondigd als een pantomime zonder woorden, maar dat klopte niet helemaal, want er werd af en toe wel gesproken.

Op 3 augustus streek de bus neer in onze wijk, in het park langs de Klaprooslaan, in de buurt van het JOP. Daar werden twee voorstellingen gegeven, waar de kinderen – en hun ouders – zichtbaar van hebben genoten.

De reis

Piet met zijn koffertje en de maan.

Carlos speelde Piet, een clown, die zijn hele leven mensen heeft vermaakt, heeft laten lachen en laten huilen. Maar nu wil hij iets anders. Hij wil op reis – op reis naar ‘het land dat niet op de kaart staat’. Hij pakt zijn koffertje en vertrekt. Hij gaat over zee, verbeeld door lange, blauwe, omlaag hangende linten. Hij ontmoet op zijn tocht allerlei vissen, twee verliefde visjes en een klein visje dat een grote haai verslaat, hij komt aan op een eiland waar vogels wonen, vogels met lange staarten en in vele kleuren, hij vliegt naar het land waar de maan slaapt en beleeft nog heel veel meer.

De kinderen in de bus leefden volop mee met zijn avonturen. “Dat is een vis!”, werd er geroepen. “Dat is een ooievaar!”. “Dat is een kikker!” En toen Piet een wat onduidelijke vogel liet rondfladderen, stelde een meisje tevreden vast: “dat is een egelvlinder!”

En dan blijkt Piet een geheim met zich mee te dragen. In zijn koffertje zit een klein persoontje verborgen, het broertje van de maan. Dat is de reden waarom de maan tegenwoordig zo droevig is. Hij mist zijn kleine broertje. Maar wanneer aan het eind van alle avonturen het broertje terug gaat naar de maan, is alles weer goed “en straalt het licht van de maan in de ogen van alle dieren en van alle mensen”.

Na afloop

Een jongetje achter mij riep, halverwege de voorstelling ‘Wat gebeurt er nou?”. Waar-schijnlijk was het verhaal voor de kinderen niet altijd even goed te volgen, maar dat maakte, volgens mij, niet uit. Het waren de fantasierijke beelden, de met veel creativi-teit gemaakte dieren en de mi-miek en expressieve lichaamstaal waarmee Carlos Lagoeiro het stuk bracht, waardoor het publiek geboeid naar de voor-stelling keek.

Na afloop poseerde Carlos gewillig met de jongens en meisjes die met hem op de foto wilden. En hij ging mee naar het gebouw van het JOP waar voor de kinderen kannen met limonade en schalen met koekjes klaar stonden. Met een aantal van hen zette hij zich aan een tafel om uit een bouwpakket een klein model van de busganga te knippen en te plakken. Tot het voor hem tijd werd om op te stappen. Over een klein half uur begon de volgende voorstelling.

Achtergrondinformatie

De theatertour van Teatro Munganga door Groningen is georganiseerd door WIJ-jeugdwerk, in samenwerking met de gemeente,” legt Yvonne Mulders, lid van het jeugdteam WIJ-Oosterpark, uit. “Zo konden we de prijs van het toegangskaartje laag houden. Het WIJ-team heeft bekendheid aan de voorstellingen gegeven, onder mee door te flyeren op scholen, in speeltuinen, bij de BSO’s en bij het JOP.”

De voorstelling door Teatro Munganga blijkt een onderdeel te zijn van een groot vakantieprogramma. Yvonne geeft toelichting.

“Deze zomer zetten we nog veel meer activiteiten voor kinderen op touw. En dan gaat het om kinderen van alle leeftijden. Ik noem maar een paar dingen. We organiseren een picknick en rijden met de huifkar naar Beestenborg. Verder gaan we naar Drouwenerzand, naar Dinoland Tenaxx en naar het maisdoolhof in Meerstad, We maken een zeiltocht op het IJsselmeer, er komt een waterfestijn, een speurtocht in de wijk en we bouwen hutten van karton. Ook maken we een keer zomerse gerechten klaar en bakken we pannenkoeken. Natuurlijk is de spelcontainer binnen bepaalde tijden geopend. Als afsluiting van de vakantie is er een luchtkussen middag. Het is allemaal bedoeld om kinderen een vakantiegevoel te geven. We willen hen deze zomer iets leuks aanbieden.”