Wat is kinesiologie?

Naast de reguliere geneeskunde, worden er door therapeuten tal van alternatieve geneeswijzen aangeboden, deels vergoed door de zorgverzekeraar, deels niet. Een van hen is Hennie van Driel-Griede. Sinds 2015 heeft ze in haar woning aan de Resedastraat een praktijk voor kinesiologie die ze ‘Volg je Eigen Weg’ heeft genoemd.

Bij kinesiologie gaat het, simpel gezegd, om de span-ning in de spieren. Aan de hand van de kracht en de energie die Hennie in de spieren meet, komt ze een verstoring van het evenwicht in iemands lichaam op het spoor. Tijdens een gesprek in haar therapieruimte geeft ze nadere toelichting bij haar werk. Maar eerst vertelt ze hoe ze tot deze alternatieve geneeswijze gekomen is.

“Een flink aantal jaren heb ik op de administratie van grote bedrijven gewerkt, met name op de financiële administratie. In het begin heb ik het met veel plezier gedaan, maar op een gegeven moment begon ik me op de afdeling te vervelen. Voor mij was er te weinig uitdaging. Ik heb toen voor mezelf de balans opgemaakt. En na veel wikken en wegen ben ik tot de conclusie gekomen dat ik het roer radicaal om moest gooien en het in de alternatieve sector moest zoeken. Al mijn hele leven heb ik me voor spirituele zaken geïnteresseerd. Het beslissende zetje kreeg ik van een kinesioloog in Sint Nicolaasga in Friesland die altijd al een groot voorbeeld voor me was. De rust die ze uitstraalde, sprak me bijzonder aan. Op haar advies heb ik me opgegeven voor een opleiding bij de Welkinschool in Alkmaar. De naam ‘Welkin’ is een samentrekking van welness en kinesiologie. Daar heb de grondbeginselen van het vak geleerd. Het was een openbaring voor mij. Ik trof er mensen met interesses die ik ook had! Ik kwam er geestverwanten tegen! Ik genoot ervan! Na een jaar ben ik overgestapt naar het instituut Topkin in Gilze in Brabant, waar ik onder meer geleerd heb hoe ik allerlei testen uit moest voeren. Daar heb ik me ontwikkeld tot een allround kinesioloog.”

Kun je in het kort uitleggen hoe je als kinesioloog te werk gaat?

“Door bij iemand de kracht en de energie in de armspieren te testen, krijg ik aanwijzingen over een disbalans in zijn meridianen. Zijn er blokkades? Meridianen – dat zijn energiebanen die bij ieder mens over het lichaam lopen. Ook bij acupunctuur en bij shiatsu massage wordt gebruik gemaakt van deze meridianen. Door op een bepaalde manier op een bepaalde plek het lichaam aan te raken, breng ik de meridiaan weer in evenwicht. De verstoring kan veroorzaakt zijn door voeding, maar ook psychische en fysieke factoren kunnen een rol spelen.”

Kun je iets vertellen over de patiënten die je behandelt?

“Ik ben gespecialiseerd in de behandeling van faalangst. Hierbij gaat het erom de samenwerking tussen de linker en de rechter hersenhelft te verbeteren. Behalve dat hierdoor de faalangst vermindert, leert iemand ook beter te plannen, te organiseren en zich te concentreren. Na één sessie voelt iemand zich vaak al meer ontspannen en komt hij tot nieuwe inzichten.

Daarnaast ben ik gespecialiseerd in de behandeling van allergieën. Ik heb hier een voorraad van 500 flesjes met stofjes waarvoor mensen allergisch kunnen zijn. Dat varieert van gelatine, sacharine en tarwekiemen tot populieren en lindebomen tot witte en rode wijn. Ik leg een flesje met de betreffende stof op de buik van de cliënt en constateer aan de hand van de spierspanning of hij er al dan niet allergisch voor is. Ik stel hierbij vast hoeveel energie het voor het lichaam kost om zich bij de aanraking door die stof staande te houden. Het behandelprogramma wordt hier vervolgens op afgestemd.”

En je bereikt daarbij goede resultaten?

“Zeker. Ik had een mevrouw in behandeling die al acht maanden leed aan een burnout. Ze kwam tot niets. Helemaal tot niets. Maar na één sessie, waarbij ik stresspunten op haar lichaam behandelde, was ze in staat weer wat huishoudelijke taken op te pakken. Het was het begin van het verdere herstel. Een andere cliënte had last van concentratiestoornissen. Na één sessie was ze voor het eerst in jaren weer in staat een boek te lezen. Het gaat erom iemand weer met zichzelf in balans te brengen. En daarbij spelen, zoals gezegd, de meridianen een essentiële rol.”

Volgens mij haal je veel voldoening uit je werk.

“Kinesiologie geeft mij vooral veel voldoening, omdat ik er andere mensen mee kan helpen. Het is prachtig te zien hoe mensen na één of een paar sessies opknappen. Kinesiologie is geschikt voor iedereen die bereid is aan zijn eigen groei te werken. Dat geldt ook voor mijzelf. Kinesiologie verwondert me nog iedere dag.”

Contact volgjeeigenweg@gmail.com en 06-38830992

Voor meer informatie

www.volgjeeigenweg.nl www.allegriegroningen.nl en www.faalangstgroningen.nl