Zintastisch – het festival voor de zintuigen

De weergoden waren ons goed gezind, op zaterdag 9 juni. Het was een mooie zonnige dag, niet te heet, met af en toe een licht briesje. Ideale omstandigheden om eens extra aandacht te besteden aan onze zintuigen. Op die dag vond op het bedrijventerrein Het Werk aan de Paradijsvogelstraat, het zintuigenfestival Zintastisch plaats, georganiseerd door Gera Horstede, van de praktijk ‘Open je Boek’.

De vijf zintuigen waarover de mens beschikt – zien, horen, ruiken, de smaak en de tastzin – kwamen op dit festival volop aan hun trekken en dat was ook de bedoeling. Om maar een paar programmapunten te noemen: er waren optredens van het ensemble ‘Lang leve de Lol’, met een act van dichteres en ‘spoken word artist’ Cissy Joan. In het Koffiestation werd zinnenprikkelende koffie geschonken (onder pianomuziek door Rop Haverkort), terwijl bij Bie de Buuf diverse soepen, gehaktballen en een wortelkoolsalade te verkrijgen waren, klaar gemaakt door Corry Diertens van ‘De Soepwinkel’. Kasper Peters, dichter uit onze wijk, las voor uit eigen werk, verschillende kunstenaars hielden open atelier en Sabrina Muller, eigenaar van Sacura schoonheidssalon in Paterswolde, verzorgde de hele dag gezicht- en handmassages.

Kindercircus Santelli had aan publiek geen gebrek.

Op het Annie Tak belevingsveld gaf kindercircus Santelli een voorstelling, gebaseerd op het verhaal ‘Matilda’ van Roald Dahl. Het publiek dat ontspannen op het gras stond of zat, reageerde enthousiast op de verrichtingen van de jonge artiesten.

Kortom, er viel op deze dag veel te genieten voor onze zintuigen. Iedereen werkte belangeloos mee. En voor wie een van zijn zintuigen – het gehoor – miste, waren er bij verschillende presentaties doventolken aanwezig.

PMA

Gera Horstede is PMA-coach en er was op Zintastisch dan ook veel plaats ingeruimd voor deze behandelmethode. Coaches Geke Hamming en Margo de Jong gaven in hun standjes uitleg over PMA (een afkorting van Progressive Mental Alignment).

“Alles wat je doet, alles wat je voelt, alles wat je ervaart, is gebaseerd op eerdere ervaringen in je leven. Signalen van buitenaf komen via je zintuigen de hersenen binnen – en worden daar geïnterpreteerd. Ik noem een voorbeeld. Je komt iemand tegen met een bepaald soort blauwe ogen – en ineens voel je je helemaal blij worden. Je voelt zelfs vlinders in je buik. Je weet in eerste instantie niet waarom. Het overkomt je. Wat blijkt? Deze persoon herinnert je aan iemand met een zelfde soort blauwe ogen op wie je in een ver verleden tot over je oren verliefd was. Of je krijgt bij het horen van een bepaald muziekstuk kippenvel. Of je wordt triest en weemoedig bij het ruiken van een roos of van jasmijn. Of je schrikt hevig wanneer er een zwarte hond passeert die verder helemaal niets doet. Allemaal reacties op basis van vroegere ervaringen.

Wanneer het goed met iemand gaat, is er niets aan de hand. Maar wanneer iemand niet adequaat reageert op een situatie die zich voordoet, kunnen er klachten ontstaan. Het gaat nu te ver om uitgebreid op de PMA-therapie in te gaan, maar het komt erop neer dat je je hierbij focust op de lichamelijke reactie en op wat deze lichamelijke reactie heeft veroorzaakt. Vervolgens ga je op zoek naar waar en hoe de verstoring tussen signaal en reactie tot stand is gekomen.”

Inloopochtend Bie de Buuf

De stand van het WIJ-team.

Veel bezoekers bleven staan bij het kraampje van het WIJ-team Oosterparkwijk. Ook daar viel het nodige te proeven en te ervaren. Nathalie van de Garde gaf uitleg.

“Iedere donderdag, tussen 9 uur ’s ochtends en 1 uur ’s middags, is iedereen welkom bij onze inloop in buurtrestaurant ‘Bie de Buuf’. Er wordt koffie en thee geschonken, maar je kunt ook aan de slag gaan in de keuken, onder leiding van mijn naamgenoot Nathalie. Onder het motto ‘met de seizoenen mee’ wordt er gekookt met producten van het seizoen. Daarbij proberen we zo duurzaam en zo economisch mogelijk te werk te gaan. Zo leer je bijvoorbeeld je eigen limonadesiroop, pastasaus of vegetarische burgers te maken. Een aantal bewoners van onze wijk beschikt over een bescheiden budget. Het gaat erom daar zo creatief mogelijk mee om te gaan. We hebben tal van tips – en recepten – hoe je goedkoop èn gezond kunt koken, hoe je kunt variëren, hoe je voedsel kunt bewaren en nog een heleboel meer. En natuurlijk is het leuk om samen met buurtbewoners aan het werk te zijn. Het is er altijd erg gezellig.”

In het kraampje presenteerden Nathalie en haar collega’s pannenkoekjes van groente (“een uitkomst wanneer kinderen geen groente willen eten”) en koek met banaan (“daarvoor kun je overrijpe bananen gebruiken die je anders weg zou gooien”). Ook werden er bakjes met spaghetti geserveerd. Het smaakte allemaal uitstekend. En het maakte nieuwsgierig naar wat er op donderdagochtend Bie de Buuf allemaal nog meer op tafel komt.

Het orkest ‘Lang Leve de Lol’ met Cissy Joan.