De kerstmarkt: de aftrap van de viering van honderd jaar Oosterparkwijk

“Ome wijk bestaat honderd jaar. In 1918 is het besluit genomen 256 nieuwe woningen te bouwen – in wat later ‘Het Blauwe Dorp’ zou gaan heten. In 1919 is met de bouw begonnen. Dit jubileum wordt in 2019 met ons allen gevierd, gedurende het hele jaar, met een scala aan activiteiten. Voor elk wat wils. Er is altijd wel een activiteit bij die je leuk vindt.”

Aan het woord is Jaap de Graaf, secretaris van de bewonersorganisatie (BO). Met WerkPro organiseert de BO een kerstmarkt – op 21, 22 en 23 december op het terrein van het JOP – die het begin van alle festiviteiten inluidt.

“We willen dat de kerstmarkt in de Oosterparkwijk een traditie wordt”, vervolgt Jaap zijn verhaal. “We beginnen klein, maar het is de bedoeling dat het evenement ieder jaar verder wordt uitgebreid. Maar ook nu valt er al genoeg te beleven. Er komen tentjes te staan waar je wat kunt eten en drinken, kraampjes waar van alles te koop is, van kleding tot speelgoed, tegen betaalbare prijzen. Mogelijk kunnen we een ijsbaan regelen van 100 vierkante meter. We bouwen een kleine theaterschuur waar, zo is de bedoeling, twee keer per dag een voorstelling wordt gegeven, eveneens tegen een betaalbare entreeprijs. Verder verzorgt de jongste groep van jeugdcircus Santelli een optreden en zijn er jongleuracts door Marco Bonissima. Uitvoeringen door diverse koren, onder andere door het Dameskoor Oosterhoogebrug. De Brass Band van het Leger des Heils treedt op. Natuurlijk is er ook een kerststal met beestenspul – het is tenslotte een kerstmarkt – en is het hele terrein mooi versierd met lampjes en kerstbomen.”

Het evenement vraagt veel voorbereiding. “Er moet nog een heleboel gebeuren. Gelukkig krijgen we hulp. Zo gaat het knutselgroepje uit de wijk meehelpen bij het maken van kerstballen en kerstslingers. Maar we kunnen nog wel wat extra hulp gebruiken. De kerstchalets moeten worden aangepast, hekjes getimmerd en kerstbomen opgetuigd. En alle onderdelen moeten worden neergezet en na afloop ook weer afgebroken.

Wie zin heeft een handje mee te helpen, kan contact met de BO opnemen. Het is altijd leuk om met elkaar, als groep, iets tot stand te brengen. Ik zie de reacties van de bewoners graag tegemoet!”

Meehelpen?

Wie er voor voelt mee te helpen met de voorbereiding van de kerstmarkt, kan contact met de BO opnemen: bestuurbo@hotmail.com