Studentenwoontoren van opvallende vanzelfsprekendheid

Volgend jaar komt er een woontoren voor studenten bij aan de rand van de Oosterparkwijk. Als je voor de Oosterkerk staat, aan het begin van de Thomassen à Thuessinklaan, en je kijkt richting de stad zie je nu studentcontainerwoningen staan. Die containers blijven nog wel even, de studentenflat past er nog bij aan het Wouter van Doeverenplein.

Architect Pim Köther legt uit dat de stadsbouwmeester al akkoord is, de welstandscommisie moet nog. Het ontwerp is van opvallende vanzelfsprekendheid, een vuistregel van het architectenbureau KENK uit Amsterdam. Zodat het gebouw bijzonder wordt zonder te overschreeuwen en er ook niet uitziet als een studentflat. Voor de studentenflat betekent het dat de oostelijke gevel licht van kleur is, zodat je de flat kunt blijven zien als het donker wordt. Verder heeft de architect de ramen in de onderste verdieping lang gemaakt, zodat ze goed bij het straatbeeld passen. Naarmate je meer omhoog komt, de flat krijgt 18 verdiepingen, worden de ramen breder, zodat je beter uitzicht krijgt. De woontoren krijgt daarmee een soort Escher-effect omdat de gevel bovenin breder lijkt dan onderaan.

Bouwbedrijf Koopmans TBI gaat het bouwen en SSH Student Housing wordt de beheerder. Jolien Stokroos van SSH legt uit hoe je tegenwoordig een moderne studenthuisvesting realiseert. Er komen onzelfstandige woningen voor 252 studenten van het University College van de RUG. Op elke verdieping twee blokken van telkens 7 woningen per huisnummer, waarbij de zeven studenten een grote keuken met z’n allen delen. De woontoren is gasloos en gebruikt aardwarmte voor de verwarming. Tenminste, dat is nu het eerste idee, want de architect legt uit dat zo’n gebouw makkelijk 30 jaar staat en dan heb je al twee keer de installatie afgeschreven. Het kan dus tijdens het gebruik van de woontoren nog wel anders worden.

Voor de energievoorziening kan het gebouw niet energieneutraal worden, daarvoor is de oppervlakte van het dak te klein waardoor er niet voldoende zonnepanelen op gaan passen. Verder nemen de glazenwasservoorziening en andere installaties ook nog ruimte in op het dak, dus het gebouw moet het hebben van goede isolatie en daarnaast energiezuinig gebruik. Eigenlijk is de piekbelasting van warm water in de vroege morgen door het douchen het lastigste om op te vangen.

De huurprijs wordt ongeveer 320 euro en er komt tussen de 100 en 150 euro aan servicekosten bij. Daarvoor heb je internet, energie, stoffering, water en meubilair. Plus een wasserette op de begane grond. Onderin de kelder komt een inpandige fietsenstalling, wat een enorm goed idee is voor een studentenflat. Duidelijk is dat de woontoren zich met name richt op internationale studenten die tijdelijk in de stad wonen en geen belang hebben bij eigen huisraad. Omdat het onzelfstandige woningen zijn, is er geen recht op huurtoeslag.

Er wordt specifiek aandacht geschonken aan geluidsisolatie, want het kruispunt van de Vrydemalaan, Wouter van Doeverenplein, S.S. Rosensteinlaan en de Thomassen à Thuessinklaan wordt een drukke bedoening als daar de busbaan komt.

De locatie waar de nieuwe woontoren komt te staan (paarse speld).

Er zijn voor de Vrydemalaan nog meer plannen: een ondergrondse parkeergarage en daarbovenop winkels en veel meer woningen. Tegen de tijd dat daaraan begonnen wordt, zullen de containerwoningen verdwijnen, maar voorlopig zijn het alleen nog maar plannen.

De toren heeft nog geen naam en daar komt vast nog een prijsvraag
over.