Groentje: De lente is terug!

En niet alleen vogels broeden…

Ook al is het geen noemenswaardige winter geweest – de lente is voor mij altijd van harte welkom.

Het moment dat je de lente voelt, ruikt, hoort, heerlijk! Alhoewel het voor mij nog intenser, nog vrolijker mag. Daarom zijn we bijvoorbeeld bezig met de herinrichting van het Goudenregenplein. Met wat meer bomen, veel bloemen, kruiden en besjes hoop ik op meer gezoem, gefluit, geritsel en lekkere geuren.

Bij de vijver die tussen de Velden en de Nachtegaalstraat ligt zijn allemaal gekleurde bloempjes in het gras verschenen, een lust voor het oog, vooral als de zon schijnt. Groningen staat bekend als een levendige, leuke studentenstad. Innovatief en met een groot aanbod van culturele activiteiten. Een gemeente met vele creatievelingen.

Vijver in bloei

Vooral in de jaren ’80 werden er in Nederland veel oude of leegstaande panden gekraakt. De laatste jaren hoor je steeds meer de term ‘broedplaats’ in combinatie met panden die nog niet direct een bestemming hebben.

Wisten jullie dat één van de creatieve/culturele broed-plaatsen van Groningen al zo’n 10 jaar gevestigd is in onze Oosterparkwijk? Hoe bijzonder is dat? Onze broedplaats heet Het Werk.

Een plek waar zo’n 20 creatieve ondernemers hun werk-plaats hebben. Ook het buurt-restaurant Bie de Buuf en Toentje zijn te vinden op hetzelfde terrein. Fantastisch, zo’n plek waar de status quo niet heerst. Waar beweging is, vernieuwing, waar juist niets bij hetzelfde wil blijven, waar wil inspireren, geïnspireerd wil worden om te ontwikkelen.

Ik ben persoonlijk dol op plekken in een stad of wijk waar je niet precies weet wat er gebeurt of nog kan gebeuren. Plekken waar je nieuwsgierig van wordt, die ruimte en beweging ademen, creativiteit verspreiden, waar nog avontuur gevoeld kan worden, omdat er de vrijheid is om iets nieuws te creëren.

Ik geloof in deze plekken, dat ze nodig zijn in een stad. Het houdt levendig en wakker. Ik zou nog uren kunnen doorschrijven over het belang van broedplaatsen.

Hoe ze ook een sociale functie kunnen innemen. Dat ze meewerken aan sociale cohesie in een wijk. Zoals ook bij ons.

Wie herinnert zich het Appel-feest dat ze organiseerden voor de buurt? Misschien bestel je wel eens via internet heerlijke streekproducten af te halen bij ‘de Streekboer?’ Of ben je er wel eens geweest op een open dag om kunstwerken te bekijken…

Mij is helaas ter ore gekomen dat het erop zit, met uitzondering van buurtrestaurant Bie de Buuf en Toentje, zal ‘Het Werk’ het veld moeten ruimen voor nieuwe woningen.

Zijn er nog leegstaande panden in de Oosterparkwijk? Wie o wie weet er een plek, zodat er lekker doorgebroed kan worden in onze buurt?