Het Groninger Museum komt naar de Oosterparkwijk!

Geertje Smeding woont al ongeveer tien jaar in de Oosterparkwijk. En woont bij mij in de buurt. Ze gaat voor het Groninger Museum de wijk in. Ze begon vorig jaar in Vinkhuizen, daarna was Beijum aan de beurt en nu gaat ze de Oosterparkwijk in. Doel van het project is om meer Groningers in het museum te verwelkomen, omdat maar 1 op de 5 bezoekers uit Groningen komt.

Voor het wijkenproject bouwt ze in een aantal maanden aan een netwerk in een wijk. Ze voert gesprekken met organisaties en wijkbewoners en organiseert een paar kleine activiteiten. Na vier maanden wordt elke wijkbewoner gratis uitgenodigd bij het Groninger museum tijdens de speciale familiedag en krijgt een kopje koffie of thee en wat lekkers. Daarbij gratis rondleidingen, gratis doe-activiteiten en natuurlijk de tentoonstellingen.

De familiedag van de Oosterparkwijk is op zondag 30 juni aanstaande. De flyer die toegang geeft tot de dag wordt vanaf mei in de wijk verspreid.

Op de dag zijn er een aantal onderdelen uit de wijk terug te vinden, bijvoorbeeld optredens en verhalen. Zo was tijdens de familiedag Vinkhuizen een tentoonstelling te zien met portretten van inwoners en in Beijum werd een prijs uitgereikt voor de foto van het mooiste plekje van de wijk.

Geertje Smeding

Smeding, altijd al werkzaam binnen het culturele veld, heeft onder andere het kinderprogramma van het Bevrijdingsfestival georganiseerd, bij het NNO en Eurosonic Noorderslag gewerkt en is een enthousiast iemand. Ik kan haar snelheid van spreken soms niet bijhouden.

Wat wil ze eigenlijk met de familiedag
bereiken? “Mensen laten zien dat het Groninger museum van hen is, ik wil
drempels wegnemen, het museum laagdrempelig maken.”

“Als ik navraag doe bij mensen, oftewel publieksonderzoek doe, dan kom ik er achter dat de helft van de mensen het museum niet links laat liggen vanwege de entreeprijzen, maar omdat ze niet zeker weten of het museum een leuk uitje is, ook met kinderen.

Daarom laten we ze kennismaken met het museum en krijgen ze zelfs een kaartje om nog een keer gratis naar binnen te mogen.”

Om in contact te komen met iedereen gaat
Geertje een aantal keren met een grote zilveren Airstream caravan de wijk in
die ze voor dit doel heeft bemachtigd.

Een soort mini Groninger Museum. Letterlijk de wijk in dus. Binnenkort wordt aangekondigd wanneer precies.


Heb je goede ideeën voor het project of wil je samenwerken? Neem dan contact op met Geertje: gsmeding@groningermuseum.nl