Carolijn Slottje: Groene uitvinder

Carolijn Slottje ontvangt me in haar studio aan de
Paradijsvogelstraat 10. Terwijl ik haar interview worden diverse motjes doodgeslagen,
maar daarover straks meer.

“Ik heb aan de academie Minerva gestudeerd:
interieurarchitectuur, vormgeving en design. Ik ben in 2008/2009 afgestudeerd,
aan het einde van de economische crisis. Daarom ben ik begonnen met eerst Klussen
voor andere vormgevers te gaan doen. Ik heb gekeken in de keuken van andere
interieur designers.

“Begin 2014 heb ik me gespecialiseerd in producten die met planten en natuur te maken hebben: ik was geïnteresseerd in biologische structuren en biomimetica, dat is de wetenschap die kijkt naar de werking van de natuur en hoe we die kunnen inzetten voor menselijke toepassingen. Van wat ik maak of laat maken is het overgrootste deel biologisch afbreekbaar. Ik heb me kunnen specialiseren dankzij een opleiding die ik van de ABN AMRO kreeg, Dutch Design Week.”

Begin 2015 heb ik Air Planting geïntroduceerd. Het Volkskrant Magazine had een paginagroot artikel aan me gewijd. De productie is in Bosnië. Ik probeer zoveel mogelijk Fair Trade te werken. De productie is handwerk en ik doe het voor, communicatie gaat niet alleen via woorden.

“De productontwikkeling doe ik hier samen met mijn medewerkers en stagiaires, en ook de verzending door heel Europa. Air Planting wordt gemaakt met planten die hun voedingsstoffen uit luchtvochtigheid kunnen halen. Het zijn luchtplanten. Net als bepaalde orchideeën hangen hun wortels in de lucht en die moet je benevelen. Ze heten Tillandsia’s. De plantenfamilie komt uit Zuid en Midden Amerika.”

Daarna heb ik de Quilt Garden bedacht. Deze quilts die aan de muur kunnen hangen zijn gemaakt van bruin schapenwol van Friese Melkschapen. We vervilten de wol zelf, vandaar dat motten een kleine vijand vormen. De  afbeeldingen van insecten in de Quilt-tegels worden door ons ontworpen. En de Quilt-tegels worden gemaakt in Hoogezand-Sappemeer door medewerkers van de BWRI. Het BWRI is een sociale werkplaats. Een Green Wall, dat wil zeggen planten in een kantoor aan de muur is heel duur, mijn Quilt Garden is kleiner en betaalbaarder.”

“Nu  zijn we bezig met een 3D project met een 3D printer, waarin we handwerk en technologie willen combineren. We zijn nog in de testfase. Later willen we er keramiek  mee  ontwikkelen, bloempotten en planthouders, met design thinking.”

“Maar ik zou dit alles niet kunnen doen zonder mijn
medewerkers en stagiaires!”


Meer weten?
www.carolijnslottje.nl
of loop eens binnen bij haar studio aan de Paradijsvogelstraat.