Mensen met autisme leren schilderen

Mirjam Rinkel is kunstenaar, schildert en geeft schilderles aan mensen met een rugzakje. Die komen meestal vanuit de Gigaflat aan de Kraanvogelstraat. Zelf komt ze inmiddels de wijk haast niet meer uit sinds ze in de Coöperatieve Wijkraad zit én cultuuraanjager van de Oosterparkwijk is geworden.

Ze gaat soms bij Flokstra in de stad langs voor materiaal, verf en zo
meer. Dan merkt ze ineens weer dat ze in een stad woont. Maar ze leeft in de
wijk, dat kun je aan haar verhaal goed horen.

De afgelopen tien jaar gaf ze veel cursussen en workshops in haar Atelier Kairos, aan de Paradijsvogelstraat 11. Op een keer kwam er op de schilderles een jongen langs die door zijn moeder gestuurd was. Ze zag aan de manier waarop de jongen schilderde dat hij autisme heeft en Mirjam heeft inmiddels een speciale schildercursus voor mensen met autisme ingericht. Je ziet dat iemand autisme heeft aan de details: eerst worden bijvoorbeeld de streepjes van een appel geschilderd en daarna pas de rest van de appel. Of een straat tekenen en dan beginnen met alle stoeptegels. Daar komt nog steeds een prachtig resultaat uit, maar het begeleiden van schilderen door Mirjam moet er wel op aangepast worden. Inmiddels is ze daar bedreven in en heeft ze permanent workshops voor deelnemers met autisme. Altijd kleine groepjes en de mensen die meedoen knappen er zichtbaar van op, worden er blij van en vinden het een zinvolle dagbesteding. Een van de deelnemers maakt echt kunst, maar heeft de omgeving van een atelier nodig om te functioneren. Thuis lukt dat niet.

Zoeken wat de cursist raakt is belangrijk. Een boek met mooi papier was raak, dan kun je voelen en uitzoeken waar je op wilt schilderen. Of verf die lekker ruikt, de “Gouache” Resonance, dat werkt. Dat weet je niet allemaal van tevoren en daar kom je samen achter. Dus: doen waar ze zelf verbinding mee hebben. Mensen met autisme hebben zich zo aangepast dat ze zichzelf wat zijn kwijtgeraakt. “Dat is vaak de vraag die ik stel.”, zegt Mirjam, “Wat zit er in jou?”. Daar komt mooie kunst van.

Het werk van de cursisten wordt tentoongesteld in een B&B in Vierhuizen. Het zou mooi zijn als er ook in het Oosterpark een tentoonstelling kan komen, want het is goeie kunst en het zijn mooie schilderijen. Heb je daar interesse in en plek aan de muur voor, neem dat contact op met Mirjam Rinkel.

Lijkt deze dagbesteding jou wat voor iemand of voor jezelf, stuur dan een e-mail naar info@atelierkairos.nl of bel op.

Meer informatie
Atelier Kairos www.atelierkairos.nl of bel Mirjam Rinkel: 0623016400