Groentje – Over onspanning, groen en mondkapjes…

Er  is een verschil tussen corona en de coronatijd. Corona wens ik niemand toe, maar de coronatijd… die wel. Mezelf in ieder geval wel. Ik aardde heel goed in die rust. Hoe krijgen we het voor elkaar, als we de draad weer oppakken, dat het allemaal iets relaxter gaat? En vooral bewuster?

Volgens mij gaat alles vanzelf rustiger op het moment dat je je heel bewust bent van wat je doet.

Misschien kunnen we dan ook ons ingesleten calvinisme wat meer loslaten. ‘Ledigheid is des duivels oorkussen’ en zo. Hoe heerlijk was het om ongegeneerd in het park te wandelen en te zitten niksen. Te genieten van de zon.

Daarna thuis klusjes doen die er misschien al jaren niet van waren gekomen. En dit alles met het idee ook nog iets goeds te doen voor je medemens en de maatschappij. En als prachtig neveneffect ook nog voor de natuur.

Regelmatig ontspannen in het openbaar groen zonder je schuldig te voelen. Lijkt me ook een goede grondregel, zeer in het belang van de volksgezondheid.

Het Annie Tak veld heeft in de coronatijd haar hoogtepunt gehad. In plaats van een samenkomst van een paar mensen, stonden er opeens zo’n 25 omwonenden op het veld. Oeps! Een beetje te gezellig in deze tijd.

Hoe dan ook, het begint daar te leven. Een viertal moestuintafels zijn gevuld met bloemen, kruiden en groenten. De bakken worden onderhouden door verschillende bewoners. Goed bezig!

Over Annie Tak gesproken. Zij is onlangs door Sjoukje van Kuiken geïnterviewd over de Oosterpark, waarin duidelijk wordt wat een bijzondere wijk de Oosterpark is. Het document, van een kwartier, is een klein pareltje. Zeer de moeite waard om even te bekijken. Annie is niet voor niets ereburger van Groningen en moeder van de Oosterparkwijk.

Op het  Goudenregenplein is ook een start gemaakt. Stukje bij beetje mogen bewoners in samenspraak met de gemeente het stuk gras levendiger maken. Er is nu een stukje omgespit en daarop zijn drie bouwwerkjes van stenen gemaakt. Er in en omheen zijn planten en bloemen geplant. Dit kon dankzij de hulp van de Bewonersorganisatie (de B.O.) en het gebiedsteam, die beide wat geld hebben gegeven om de bewoners te ondersteunen. Ook zijn er een zestal moestuintjes gecreëerd. De bewoners laten weten dat groene donaties welkom zijn!

Een buurvrouw vertelde me onlangs dat ze de opdracht heeft gekregen om mondkapjes te maken van ‘Varkentje Rund’. Dit varkentje is te zien in elke aflevering van het Klokhuis, een computeranimatie gemaakt door Michiel Hoving, inwoner van onze Oosterpark.

Nou zie ik mezelf niet gauw met een mondkapje op, maar mocht ik er niet omheen kunnen dan maar als een Gronings Oosterparks varkentje. ☺