Mathilde Boersema wint prijsvraag ‘Ben jij een echte Oosterparker?!’

‘Ben jij een echte Oosterparker?!’ Zo luidde de kop bij de prijsvraag die in het vorige nummer van de wijkkrant stond. Bij twintig foto’s, genomen in onze wijk, werd een vraag gesteld: “Hoeveel strepen telt deze zebra?’ “Vanaf waar is deze foto gemaakt?” “Van wie is het gebouw met deze gedenksteen?” Het was de bedoeling dat iedereen die de prijsvraag wilde oplossen, een wandeling door de wijk zou maken, op zoek naar de antwoorden. Dat dit niet altijd even gemakkelijk was, bleek uit de uitslag. Van de wijkbewoners die de oplossing hadden ingezonden, bleek alleen Mathilde Boersema alle twintig antwoorden goed te hebben. Ze toonde daarmee aan dat ze een echte Oosterparker is. En ze won de prijs: een etentje voor twee in stadsrestaurant Het Oude Politiebureau. Mathilde toonde zich blij verrast toen haar dit werd meegedeeld. Ze had het niet verwacht.

“Nu ik in verband met de corona-pandemie thuis werk, en dus niet meer op en neer naar kantoor fiets, maak ik drie keer per dag een wandelingetje door de wijk. ’s Ochtends voor ik aan het werk ga, tijdens de pauze tussen de middag en ’s avonds na het avondeten. Ik ben graag in de buitenlucht. Je hoeft je in deze tijd echt niet in huis op te sluiten – als je de voorzorgsmaatregelen maar in acht neemt. En de prijsvraag was een goede reden om er gericht op uit te gaan.”

Vond je de vragen moeilijk?

“Dat varieerde. Bij de gedenksteen uit 1955 dacht ik: ‘De meeste gebouwen in de stijl van de Amsterdamse school dateren van voor de oorlog. Daar moet ik het dus niet zoeken’. Dat bleek te kloppen. Ik zag het antwoord toen ik door de Professor Enno Dirk Wiersmastraat liep. Het is de gevelsteen van het gebouw van het Leger des Heils. Bij de vraag over het aantal bomen bij Het Oude Politiebureau heb ik getwijfeld. Vier of zes? Er staan vier grote bomen. Maar er staan ook twee kleine olijfboompjes. Zo heb ik het maar ingevuld. En kennelijk was dat het goede antwoord. Bij de vraag over het aantal balkonnetjes van de Damsterborg moest je goed opletten. Het gaat om een dubbele rij balkons – een rij van 10 en een rij van 11. Samen 21. En dan vermenigvuldigd met 2 – want het gebouw heeft een voor- en een achterkant. Het totale aantal is dus 42. Het moeilijkst vond ik de torren op de tweede foto te ontdekken. Uiteindelijk heb ik ze toch gevonden – in de speeltuin op het Kooykerplein.”

Heb je de wijk nu nog beter leren kennen?

“Je ziet details die je nooit eerder zijn opgevallen. Op de versieringen aan de huizen in de Baart de la Faillestraat had ik nooit goed gelet. Ze zijn best mooi. Bewoners keken naar me toen ik aandachtig aan het tellen was. Wat is die toch aan het doen? Maar ook zag ik andere wijkbewoners die met de krant in de hand de prijsvraag probeerden op te lossen. Daarnaast vielen me ook ouders met kinderen op die op berenjacht waren. Maar dat was weer een andere speurtocht.”

De prijsvraag was een initiatief van Duurzaam Oosterpark, Stadsrestaurant HOP en de gemeente Groningen. De foto’s zijn gemaakt door Frans Geubel.

De oplossing van de prijsvraag:
1.    De Groenling
2.    Kooykerplein
3.    11
4.    67
5.    Leger des Heils
6.    6 (3 voor + 3 achter)
7.    Amsterdamse School
8.    42
9.    16
10.  16
11.  Een konijn en een walvis
12.  Vanaf de vlonder in de Kievitstraat / J.H. Janssenstraat
13.  4
14.  24
15.  1939
16.  11
17.  Klaprozen, kamille, ganzen bloemen, slaapmutsjes en cosmea
18.  De zee
19.  simpelsoppen
20.  Van 1924 tot 1945

Foto(s): Mathilde | Fans Geubel.