Thuiskoks van Stichting Thuisgekookt koken ook na versoepeling coronamaatregelen

Stichting Thuisgekookt verbindt al 8 jaar buurtgenoten aan elkaar door middel van het delen van maaltijden. Dat is fijn voor iedereen maar extra prettig als je je (tijdelijk) in een kwetsbare positie bevindt. De afgelopen weken werden we dan ook positief verrast door de enorme hoeveelheid mensen die zich bij ons meldden om hun buren, juist in deze spannende tijd, te kunnen helpen als dit nodig is. Sinds het begin van de coronamaatregelen hebben we landelijk 1384 nieuwe thuiskoks en afhalers aan elkaar kunnen koppelen. In de gemeente Groningen hebben we 41 nieuwe koppelingen tot stand kunnen brengen. En daar zijn we heel blij mee, want dat is waar Stichting Thuisgekookt voor staat: het creëren van kleine geluksmomentjes, juist als het even extra moeilijk is.

Nu de versoepeling van de coronamaatregelen langzaam verder doorgevoerd gaan worden zien we ook dat veel initiatieven onstaan in deze periode afnemen of zelfs stoppen. Stichting Thuisgekookt gaat juist door. Onze thuiskoks blijven koken voor hun afhalers, waardoor de ontstane sociale contacten behouden zullen blijven en we veel mensen blij kunnen maken met een lekkere en gezonde warme maaltijd en een gezellig praatje aan de deur.

Daarnaast blijven wij ons actief inzetten om meer buurtgenoten aan elkaar te koppelen, we zijn ervan overtuigd dat deze behoefte altijd zal blijven bestaan.

Ken of ben jij iemand die hulp kan gebruiken? Ga naar www.thuisgekookt.nl en je komt automatisch op de speciale Coronahulppagina terecht. Hier staat voor alle situaties uitgelegd waar je bij ons terecht kan. Het is fijn als je je gegevens achterlaat, wij kunnen dan actief voor jou aan de slag om een koppeling met een thuiskok bij jou in de buurt te maken. Heb je geen internet, dan helpen je graag via de telefoon. Je kunt bellen of appen met ons via 06-83447197

Mooi voorbeeld in de gemeente Groningen: Thuiskok Sonja Kuper kookt sinds de coronamaat-regelen vier avonden in de week voor een man die door de situatie nu weinig buitenshuis komt en door meerdere omstandigheden al een aantal jaren geen verse warme maaltijd meer kreeg en feitelijk elke dag uit de magnetron at. Hij is blij met de lekkere en gevarieerde maaltijden, maar ook het dagelijkse kletsmomentje aan de deur is waardevol. Ook Sonja ervaart dat: “Ik zie dat deze contactmomentjes bijdragen aan het sociaal leven van iemand, ik word blij als ik een glimlach zie ontstaan. En uiteraard heel fijn om te merken dat hij weer geniet van een goede en gezonde maaltijd, dubbelwinst toch?”

Hygiënemaatregelen

Qua hygiene heeft Thuisgekookt altijd een kort lijntje met de NVWA. De thuiskoks voldoen aan dezelfde richtlijnen als de horeca, alleen samen met de NVWA herschreven zodat het haalbaar is. Omdat eten op dezelfde dag wordt bereid en opgegeten, zijn de risico’s klein. Er is geen bewijs dat voedsel een bron is om het nieuwe coronavirus over te dragen. Vanwege de coronacrisis hebben we deze regels, in lijn met het RIVM, verder aangescherpt. Het is niet de bedoeling om voor (grote) groepen te koken of meerdere afhalers tegelijk naar binnen te laten. Koken voor kwetsbare mensen, mensen die tijdelijk in quarantaine zitten of mensen die juist nu keihard werken, moedigen we juist aan! Dit kan voor een specifiek verzoek, maar thuiskoks kunnen ook actief maaltijden aanbieden. De maaltijden worden (1-1) aan de deur afgehaald, of bij buurtgenoten aan de deurklink gehangen. Twee stappen achteruit, handen wassen voor, en nadat je de maaltijd aangeraakt hebt en het is veilig.

Het concept blijft hetzelfde: buren die elkaar helpen, maar nu wel op gepaste afstand.